Gå till innehåll

1

För exakt ett år sen skickade jag ett signerat kontrakt via mail till KM Troedsson och blev en del av Raw Fury - efter det gick jag på lunch med Gordon Van Dyke och började planera mitt inhopp. Det skulle dröja fram till april 2018 innan jag faktiskt kunde börja på mitt nya jobb - så går det ibland när man har en lång uppsägningstid. Innan dess hade jag gått i jobbsökar-mode i tre till fyra månader. Startskottet var Star Wars Battlefront II.

Fun facts. Lucasarts vill att man antingen skriver STAR WARS™ Battlefront™ II eller Star Wars™ Battlefront™ II. Det var superviktigt.

Nåja. På mitt gamla jobb på EA var jag direkt inblandad med allt det där kontroversiella: pre-orders, loot boxes och virtual currency. Hände det i ett DICE-spel? Det var jag. Mitt jobb var att springa fram och tillbaka mellan mina chefer på EA, utvecklarna på DICE och våra account managers på Sony, Microsoft och Origin för att få till det där enorma pusslet. Och som alltid när jag jobbar är mitt mål att "få det att hända". Jag blir blind för allt det som händer utanför, och defensiv.

Battlefront II var ju ett sånt spel vars pengastrategi fick kritik internt, långt innan något visades publikt. Och jag skulle önska att jag fick säga att jag såg det komma, att jag var kritisk och hade spelarnas bästa i åtanke. Men sanningen är att jag var en corporate shill. "Vi har ju skippat Premium Pass och vi måste ju tjäna pengar på ett annat sätt." Och "Det är ju inte pay-to-win om man kan skaffa samma kort gratis bara man spelar i några timmar". Jag kan till och med ha sagt "sluta gnäll".

Mama didn't raise me like that. Och Battlefront II tog hårt på mig. Jag kände liksom att jag förlorade mig själv där. Jag hade kränkt min integritet. Och i juli 2018 bestämde jag mig för att Battlefront II skulle vara mitt sista EA-spel (det gick inte riktigt, men det blev mitt sista AAA).

Nu satt jag där med åtta års erfarenhet av top-of-the-line spelutveckling. Jag hade skeppat fem stycken AAA-spel, två free-to-play samt hjälpt till med fyra andra AAA-spel och tre andra free-to-play. När jag tidigare varit mer av typen "ta vilket jobb som helst" var jag nu mer - jag måste hitta nåt som passar mig samt drar nytta av min erfarenhet. Det blev totalt tre ansökningar.

Ett schabblade jag bort - och jag tror att det kunde ha varit undermedvetet då tjänsten var väldigt snarlik den jag redan hade. Det andra blev jag faktiskt lite nedslagen av att jag inte fick, här var en ung startup som hade en cool AR-app (hej Bublar) och jag tyckte att allt gick bra - men det var liksom som om teamet undrade varför jag var så skum som lämnade EA och DICE när så många andra ville in?

Jag var tvungen att omvärdera hur jag sökt jobb. Funderade nu på att starta eget och sköta submission och release åt indiestudios - i och med att jag visste att de flesta hatade detta moment - medan jag var rätt jävla bra på det. Och så dök det här inlägget upp på Spelutvecklargruppen på Facebook. Arguably the worst jobbannons ever, men jag hade hört talas om Raw Fury, gillade de som jobbade där och företagets filosofi. Så jag skickade arguably the worst jobbansökan ever. Brutalt ärlig. No holds barred. Pinsamt som tusan.

Och vad händer? Jag får ett mail där gänget på Raw Fury undrar när jag kan komma ut till kontoret på ett möte. Och där är jag, gladare än jag någonsin varit, doing the good work, hjälper utvecklare att nå sina mål. Använder mina krafter för den goda sidan.

Skulle jag någonsin jobba med stora AAA-spel igen? Kanske? För jag menar vem vet? Men får jag välja vill jag stanna kvar där jag är. Unpublisha. Och fortsätta med det även om jag skulle råka hamna hos en utgivargigant. Unpublisha från insidan.

Spel går att utveckla, släppa och sälja humant. Jag är en del av ett gäng som gör det varje dag. Jag vill inte jobba på nåt annat sätt.

2

twitter_bird_blockTwitter är fantastiskt. Människorna som använder twitter är inte alltid det.

Det hela började med #svpol-rasisterna. De dök upp överallt i mitt flöde. Förgiftade min dag. Jag ville slippa dem, men de var så många! Räddningen blev en lista med ett par hundra SD-troll, jag minns inte var jag hittade den, men jag gick genom den ett konto i taget och tryckte på block. Efteråt hade jag ett flöde som var befriande rasistfritt. Twitter blev kul igen.

För några månader sen dök #gamersgate-svinen upp. Återigen hade jag ett förgiftat twitterflöde där det var lätt att drunka i hat. Den här gången pratar vi flera tusen konton, så vad skulle jag göra nu? Svaret hittade jag hos ggautoblocker, en lista med kända #gamergate:are som man kan prenumerara på för att sedan blocka alla som finns med. Genialt! Detta ledder mig då vidare till den fantastiska tjänsten Block Together - här delar twitterfolk med sig av sina blockningar så att andra kan dra nytta av dem.

Massiv troll- och hatbekämpning.

Vill du slippa #svpol-rasister OCH #gamergate-hatare i ditt twitterflöde? Logga då in på Block Together, klicka sedan på min blocklista och tryck på "Block All and Subscribe"-knappen.

Ditt twitterflöde, och du, kommer att må bättre.

1

Jag har hela mitt vuxna liv definierat mig som feminist. Det är egentligen inget ställningstagande, jag har ju bara tagit för givet att det borde vara normalt att tycka att kvinnor och män ska ha samma politiska, ekonomiska och sociala rättigheter. Jag har ju sett oss som människor, alla ska med och det där.

Allting förändrades dock för två år sedan då jag fick en son. Det var en svår födsel, sonen låg på neonatalen i en vecka, och varje gång jag höll det lilla livet i mina armar tänkte jag på hur jag ville ge det hela vida världen. Det var då jag började se de dolda mönstren, hoten från skuggorna, monsterna under sängen; feministerna. De ville ta ifrån mitt barn de privilegier jag hade vuxit upp med. Mitt naturliga inflytande i egenskap av man skulle min son inte längre då ha, den patriarkala samhällsstrukturen som tjänat mig så väl i jakt på studier, bostad och karriär skulle fråntas mitt barn, och den högre lön jag får bara för att jag råkat födas med penis mellan benen skulle inte komma min son till gagns. Jag blev arg där och då. Jag slutade vara feminist där och då.

En värld där min son nekas privilegier trots sin dinglande dingdong vill jag inte leva i. Jag har ju utan att göra någonting haft en bättre chans här i livet än hälften av världens befolkning, en sådan fördel kan jag bara inte släppa inser jag nu, tack vare min son. När livet bjuder på citronkaka, ge de överblivna citronen till kvinnorna liksom.

Idag, när någon frågar om jag är feminist svarar jag stolt att jag är patriarkist. Jag säger inte att kvinnor inte har plats i samhället, bara att vi män behöver den lite mer, det är ju inte utan anledning vi män går och sitter bredbenta här i livet.

Hoppas nu inte att sonen är bög bara, för fy fan då.

Jag har väntat i över sju år på det här spelet. Redan 2007 började Ragnar Tørnquist prata om att han ville avsluta sitt Dreamfall-epos med Dreamfall Chapters eftersom det fanns så mycket mer att berätta. Sen gick han och började göra onlinespel och väntan drog alltmer på tiden.

När Dreamfall Chapters blev verklighet på Kickstarter förra året kunde jag inte vänta på att slänga mina pengar på det. Och till hösten blir första kapitlet en verklighet. Jag har ännu sjukt svårt att fatta det, men trailern är ju här, det är på riktigt.

Jag kollar om och om igen på de här två minuterna och låter fanboy-känslor skölja över mig. Dreamfall Chapters är på riktigt.

1

Titanfall har mottagits med öppna armar från spelarna, i allmänhet har det varit så. Det enda klagomålet har egentligen varit detta med att man max kan spela 6 mot 6 spelare när branschen i övrigt tycker att det här med att 64 spelare i en onlinematch är 64 spelare för lite. Jag kan tycka så här, det som gör Titanfall så intressant är det faktum att det som förstapersonskjutare verkar titta på alla andra genrer än just det spelet råkar befinna sig i.

Visst är influenserna från Call of Duty väldigt tydliga, utvecklarna Respawn Entertainment har ju varit med om att skapa denna dunderlicens: Det är twitch-shooting, poäng och popups för varje liten grej du gör och skrikig design i allmänhet. Det här är ADHD-generationens spelfilosofi i en fin förpackning.

Samtidigt, just det här med att man som max kan spela ihop med 11 andra spelare i en omgång är väldigt talande. För vad är de dominerande spelen just nu? Jo, League of Legends och Dota 2. Intima upplevelser med laganda, klart uppställda roller och fokus på individuell skicklighet. Detta är alltså vad Titanfall eftersträvar hellre än att ge sig i kamp med Battlefield. Det är smart, och tillräckligt särskiljande för att man inte ska ifrågasätta spelets plats i FPS-floran.

För övrigt kan man läsa Titanfall som ett referensverk. Ni märker ju hur många andra titlar jag nämner och jämför med. För Titanfall tillåter ju sig att stjäla de bästa bitarna från andra spel, och dessa är inte alltid de man förväntar sig. Just signaturen med enorma robotar man kan kalla ner från himlen för att ställa till förödelse med fick mig att tänka på MECH:s, men eminenta Kill screen påminde mig om det vi ser här är inget annat än svampen från Super Mario Bros. Roboten gör dig större, ger dig ett extraliv och låter dig göra mer skada än vanligt. Roboten är Marios svamp. Så enkelt kan det vara.

Nu har jag inte ens nämnt parkour-influenserna från sådana spel som Tribes och Brink, sci-fi estetiken från Halo eller de Quake-influerade arenorna. Titanfall är ett smältdegel där delarna har satts ihop med stor skicklighet. Har du spelat det tidigare och tyckt att det funkat bra är chansen stor att du hittar det här. Det enda jag kan klaga på är att det måste hända saker exakt. hela. tiden. Jag orkar aldrig spela Titanfall mer än en halvtimme åt gången. Läxan till Titanfall 2 blir möjligtvis att ta sig en titt på det här klippet.

Lite dötid har ingen dött av.

Jag var alldeles fascinerad av Kapten Sverige-filmen ett tag och skrev ett par inlägg om detta. Projektet föll dock och det finns en intervju att lyssna på om vad som gick fel. I min besvikelse missade jag därför att man hann släppa en proof of koncept-trailer, den finns nu nedan:

ICA-Stig!
Det finns inga superskurkar i Sverige...

Kan vi få en Kickstarter på den här tack?

townofsalem

Ett spel om mord, lögner, svek och maffiabröder. Ett digitalt Cluedo. Ett whodunnit i din webbläsare. Detta är Town of Salem, ett spel som nu ligger i slutfasen i sitt kickstarter och som nästan nått sitt finansieringsmål. Viktigast av allt dock, Town of Salem är förbannat kul att spela.

I starten av en runda av det här spelet får du möjlighet att konfigurera ditt utseende - hur din karaktär kommer att se ut, var den ska bo nånstans och lite sådant. Sedan kommer kanske det viktigaste taktiska steget - namngivningen. I och med att det här är ett spel där man kan mörda och svika varandra har jag märkt att namnet spelar en väldigt stor roll, kalla dig något löjligt, pretentiöst eller misstänksamt och du kommer att förlora redan i inledningen. Se därför till att vara så anonym som möjligt i ditt val av namn, jag brukar välja att heta sånt som "Melinda" och "Robert" - helt oskyldiga och rätt vanliga namn.

Efter detta steg kommer Town of Salem att förse dig med en roll och denna roll kommer att förse dig med ett mål. Den mest vanliga rollen är den av en stadsbo, där du har sådana yrken som läkare, vakt, fängelsedirektör, veteran med mera. Här gäller det då bara att överleva spelet ut. Riktigt roligt blir det dock när du får troll-rollerna som mafia, seriemördare, gycklare och skvallerbytta. Här går då ditt uppdrag oftast ut på att se till att döda alla stadsbor och på så sätt få den onda sidan att vinna.

Upp till 15 personer kan spela mot varandra, ingen vet vad de andra har för roll i starten av spelet, och metat i en runda Town of Salem är att ta reda på vilka de olika rollerna är så att du kan planera ditt nästa drag. Man chattar med varandra medan spelet pågår och ju mindre folk det är kvar på spelplan desto roligare och intensivare blir spelet. Ge gärna alfaversionen en provrunda, det är gratis och funkar i webbläsaren.

Själv har jag, litet oväntat, fastnat helt för konceptet. Ser fram emot all vidareutveckling som nu utvecklarna på Blank Media Games håller på med.

Kolla där. Blogg100 varade i 12 dagar för min del. heh.

Kombinationen barn, fru och ryggsmärtor satte stopp för gårdagens inlägg. So, it seems I'm out.

Ingen fara dock, jag har fått sug på att blogga, och det var ju syftet med blogg100.

Just nu fnular jag på inlägg om Town of Salem och möjligtvis ska jag ha nåt att säga om Titanfall också.

Häpp.