Gå till innehåll

Perdido Street Station

perdido.jpgEfter Thord Daniel Hedengrens översvallande recension var jag tvungen att införskaffa China Miévilles tegelstensroman Perdido Street Station. Jag kan i samma andetag sända ett tack till TDH för att han fick mig att läsa det här underbara verket som inte liknar något annat.

Weird fiction, eller New Weird försöker wikipedia definera Miéville. Det är inte långt från sanningen. China Miéville skriver varken fantasy, sci-fi, horror eller vad det nu är för fack man försöker placera honom i. Istället är hans värld uppfriskande och underbart konstig - till den grad att den blir trovärdig.

De som läst H.P. Lovecraft, Franz Kafka eller Mary Shelley kommer säkert att känna igen sig en smula i Miévilles verk. Mest av allt kommer de dock att förundras över hur unik romanvärlden Bas-Lag känns och hur levande staden New Crobuzon är beskrivet.

Man äcklas, skrattar, blir upphetsad, blir bestört, känner sorg och hopplöshet med Perdido Street Stations karaktärer. Boken blir en fantastisk resa på 800 sidor som få borde missa. Det tar tid för ens hjärna att acceptera att det faktiskt gillar det det läser. Och att en författare kan uppbringa sådana känslor är bara det guld värt.

Att jag kommer att läsa mer av China Miéville råder ingen tvekan om, jag hoppas bara att även du kommer att våga ge honom en chans.

Perdido Street Station har ISBN 0345443020.

7 reaktioner på ”Perdido Street Station

 1. Calle

  Min bokratio har sjunkit drastiskt sedan jag började köra bil till jobbet. Annars klämde man ju någon bok i veckan. Ska beställa hem denna, måste bara bli klar med Brett Easton Ellis - Lunar Park.

 2. Johan

  Å andra sidan är väl New Weird egentligen inte mindre ett fack än säg fantasy är. Genredefinitioner finns ju inte för att skaffa något slags galler kring läsningen utan för att få referensramar för att kunna prata om böckerna. Läsning behöver inte mer än "bra böcker" och "inte bra böcker", men det blir svårt när man skall försöka diskutera sammanhang. Själv brukar jag i allra högsta grad räkna Miéville som fantasy, mest för att jag inte tycker att det finns någon anledning till att han inte skulle vara det.

  //JJ

 3. Erik

  Tjena Naseer.

  Det här är inte ens hans bästa bok. Jag rekommenderar starkt The Scar, King Rat och framför allt Looking for Jake, en novellsamling som är mil bättre än något han skrivit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.