Gå till innehåll

CSN, vilka smiter?

Läste det först i morse hos Metro och senare hos SvD. Det ska tydligen vara enkelt att smita från studieskulden. Det är bara att flytta utomlands och låta bli att ange en adress. Undrar ifall det verkligen är så enkelt? Undrar dessutom vilka det är som väljer att smita?

Som jag ser det är det nämligen ett ganska stort steg att flytta utomlands. Det är ingenting man bara gör. Och anledningen till flytten handlar knappast om att smita från CSN - det lär ligga större faktorer bakom. Metro leder in mig på ett spår. Där har CSN uttalat sig om att det är ganska lätt att återfå pengarna bara man lyckas spåra personen ifråga - pengarna brukar då betalas in på ett bräde. Snipp, snapp, snut, så var skulden slut. Det är framgångsrika karriärsmänniskor vi snackar om alltså.

Och där har vi det. Vilka är det som smiter från studieskulden? Jo, de som tjänat mest på den och som egentligen inte skulle ha några problem alls med att betala tillbaka. Vi har svenska studenter som genomgår en fin utbildning, flyttar utomlands till ett bra jobb för att sedan låta bli att återbetala samhället som gett dem en framgång. Det är skitstövlarna som smiter, om vi ska ta till en politiskt korrekt beskrivning.

Själv sitter man här och betalar av till CSN varje kvartal, säkerligen enda fram till pensionen. Om jag någonsin skulle ta ett jobb i utlandet är jag säker på att jag hade fortsatt med återbetalningarna på min skuld. Varför? För utan CSN-lånet hade jag inte haft någon utbildning alls och genom att betala tillbaka det jag är skyldig öppnar jag upp möjligheten att även mina barn ska kunna få låna till sina studier. Det verkar finnas en del människor där ute som behöver påminnas om detta.

89 reaktioner på ”CSN, vilka smiter?

 1. Naseer Alkhouri

  Rollacosta, jag har alltid ansett att man ska göra rätt från sig. Utan CSN-pengarna hade du troligen haft svårt att klara en examen - det är bara rättvist att man betalar tillbaka för att ge någon annan chansen.

  Sen är din kommentar om "typisk arab" rätt underlig. Vad i helsike är en typisk arab? Definera gärna detta för mig. Försök sen förklara varför jag ska bry mig om vad någon eller några jag inte känner tycker eller ska komma att tycka om mig?

 2. Mandus

  Om CSN-pengarna finansierat Rollacostas "landsflykt" är det väl värda skattepengar för min del.

 3. Katinka

  Läste i Metro att CSN har slutat jaga återbetalare utanför EU's gränser. Stämmer det verkligen? De sades något om att det är väldigt kostsamt med indrivning av skulder från bl.a. USA.

  Gäller det även dem de har adresser till?

  Jag själv slavar med inbetalningarna från USA. Med min inkomst - som inte är superdålig, men inget att hänga i julgran direkt - lämnar inte mycket övers till de betalningarna CSN kräver, framför allt nu när dollarkursen är på botten. När mina lån togs var kursen på topp, och jag fick inte mycket dollar för CSN kronorna, och nu när det skall betalas tillbaka är det helt tvärtom. Jag ligger väldigt långt efter i mina betalningar, och även fast jag ansökt om nedsänkning, så verkar inte betalningarn beta av skulden det minsta.

  Vad f-n skall jag göra? Sluta betala helt enkelt, och hoppas att artikeln i Metro är sann, dvs. att de inte kommer att jaga mig på grund av kostnaderna av utländska indrivningar?

  Och att de inte kan göra inbetalandet enklare i dagens elektroniska samhälle är ju begeistrande.

 4. Petter Niklas

  Enkelt...sa har gjorde jag. Jag kopte ett hus innan jag borjade studera, betalade extra pa mtt hus lan, tog sedan ut ett lan via mitt hus och betalade CSN i en betalning.

  Jag fattar inte varfor folk tycker det ar OK att smita fran CSN. Faktum ar att CSN borde inte betala ut studielan om studented inte kan satta nagon form av sakerhet. Finns detta inte i studentens agor sa tycker jag att CSN ska krava att studenten skaffar en borgenar i Sverige som har nagon typ av sakerhet. Sa funkar det i alla andra fall.

  Det ar folk som struntar i att betala som sedan forstor for alla andra. Folk som inte genomfor en marknads undersokning (med inflations risk inkluderat) pa ett job i utlandet borde inte fa studera med svensk studiemedel utomlands. Tex. om en person vill utbilda sig till larare i USA och gor en marknads undersokning och finner att en larare inte tjanar nog at betala tillbaka skulden fran CSN + lokala levnads kostnader, da maste ju fornuftet ta over och personen help enkelt avsta fran en utblidning (eller finna en annan karriar).

  Det anda som kommer att handa ar att dom som skiter i att betala kommer sa smaningom att hittas. Da kan dom rakna med att det kommer svida dubbelt sa mycket.

  Jag haller dock med om att CSN skulle nog fa in mer pengar om dom skaffade elektronist inbetalning.

 5. CSN-anställd

  Hej, det är jag igen. Ni vet, den som är anställd på CSN.

  Jag har fått lite mer information kring varför Visa och Mastercard ännu inte godkänt CSN som kund. Man menar nämligen att man inte ska kunna ta en ny kredit för att betala en annan kredit. Kanske logiskt, men synd om utomlandsbosatta låntagare som annars skulle fått det enklare att fullgöra sina betalningar. Nåväl, förhandlingarna fortsätter, trots det! Det är angeläget att få fram bättre och enklare alternativ för betalning. I höst kommer i alla fall möjligheten till E-faktura finnas. Exakt datum kan jag dessvärre inte lämna, men enligt uppgift före årsskiftet.

  Vi ska dessutom starta upp ett antal rättsliga processer i USA och Storbritannien innan årsskiftet. Just nu pågår diverse undersökningar, man ska ha advokater som ska läsa in sig på fallen, solvensutredning och så vidare. Det kan bli rätt häftigt när det väl sätter igång. Vi får också hoppas att kostnaderna blir moderata så att det kan bli en mer generell åtgärd. Efter det kanske det blir lättare att få in skattepengarna som lånats ut? Jag gissar i alla fall att det blir eko över världen när det startar.

  Rollacosta, är du seriös? Tycker du verkligen att svenska skattebetalare ska lägga ut en massa pengar på att du ska få studera, som de inte får tillbaka bara för att du inte håller med om skolverkets åsikt om betygssnitt. Jag tycker det bara låter som en dålig ursäkt för att slippa betala. Nöj dig med att du fått bidraget och fullgör din skyldighet.

  Nej, jag tycker att reglerna ska ändras. Om man missköter återbetalningen grovt (exempelvis som Rollacosta skriver att han ska göra när han tagit examen), då ska lånet helt enkelt sägas upp och allt ska tillbaka på en gång. Och då talar vi inte om någon betalningsplan överhuvudtaget. Den här möjligheten finns redan för studiemedelslånet (lån tagna före 1989) och det borde därför inte vara några problem att införa det för studielånet och annuitetslånet också. Vi får väl se vad den här regeringen är beredda att göra.

  Nej, jag vet att de allra flesta VILL göra rätt för sig. Jag vet det, eftersom jag pratar med många utomlandsbosatta återbetalare varje dag. Många skäms för att de inte KAN betala sitt lån. Många som är glada och tacksamma för att de fått låna för sina studier, för de vet och har sett hur svårt det är att finansiera sina studier om man inte har en stenrik farsa eller morsa. Många ångrar djupt att de inte lämnat nya adressuppgifter och det är faktiskt rätt många som rätt och slätt betalar in hela studieskulden. Förmodligen är det av skam, men där gissar jag bara.

  Nu har jag inget mer att tillägga för den här gången.

 6. LIsa

  Ville egentligen bara hitta information om csn pengar är skattepliktiga eller inte. Men detta inlägg var ju riktigt intressant.
  Ett litet tips till dem som bor i danmark: Tyckte också att det var jobbigt att betala tillbaka innan jag fick autogiro. har danskebank o bohusbanken (gratis konto i sverige- finns olika namn på banken, beroende på var i landet man bor) o mellan dessa 2 banker kan man göra gratis överföringar.
  min bankrådgivare i danmark har dessutom fixat så det automatiskt överförs pengar från den danska till den svenska banken varje månad. hur lätt som helst...men som sagt det har tagit många år innan jag hittade denna fidus. tror inte autogiro alltid har funnits på utlandsbetalningar, men kan ha fel. nordea borde också funka.

 7. Utlandssvensk

  Det kanske bör poängteras att före den 1 januari 2006 var utlandssvenskar som saknade inkomst i Sverige ej återbetalningsskyldiga för sina studielån. Men efter detta datum ändrade CSN reglerna och började även kräva återbetalning från utlandssvenskar eftersom de tidigare bestämmelserna ansågs vara diskriminerande enligt EG-rätten.

  Så ni som använder ordet smitare i inläggen nedan, kanske ni skall fundera på om det kan vara så att de ni kallar smitare inte ens vet om att de idag klassas som smitare eftersom de tog lånen på andra premisser.

 8. CSN-anställd

  Utlandssvensk från den 17 oktober: Det är en MYT!!!! Det har ALDRIG varit så att man sluppit att betala sina studielån bara för att man är eller har varit utomlandsbosatt. Om det skulle vara diskriminerande mot EG-rätten att man slipper betala en statlig studieskuld, så undrar jag hur du resonerar när du gör den kopplingen?

  Men jag har hört den teorin förr. Om jag hade fått en tia för varje gång som jag har fått höra det, så skulle jag fått ihop en smärre förmögenhet vid det här laget. Man kan ju faktiskt undra vart dessa vandringssägner kommer ifrån. Det låter mer som om att man hittar på ett skäl till varför man inte ska betala och syftet är att döva det dåliga samvetet.

  Innan den 1 januari 2006, så var återbetalningsreglerna dem att årsbeloppet (det belopp som ska betalas under ett år) varit grundat på årets ingående skuld. Om skulden är stor, så blev årsbeloppet en tjugondel av den skulden. Om skulden var låg, så skulle årsbeloppet istället vara 15 procent av gällande prisbasbelopp.

  Efter den 1 januari 2004, så kunde även en utlandsbosatt låntagare (inom EU/EES-området) få sitt årsbelopp omräknat, så att det motsvarar 4 procent av de inkomster man hade två år tidigare, precis som för Sverigebosatta låntagare.

  Från och med den 1 januari 2006, gällde den nya regeln även bosatta utanför EU/EES-området.

  Det som krävs för att CSN ska kunna räkna om årsbeloppet, är att vi får in det utländska taxeringsbeskedet. Får vi däremot inte in det från det utomlandsbosatta låntagaren, så blir årsbeloppet skuldbaserat.

  Observera också att denna information om årsbeloppsberäkningen endast gäller studielån (lån tagna mellan 1989 och 30 juni 2001). Årsbeloppen för Studiemedelslån (lån tagna före 1989) och Annuitetslån (lån tagna efter 1 juni 2001), är lika stora oavsett var i världen man befinner sig. Årsbeloppen är baserade på skulden och på hur många år som låntagaren har på sig att betala lånet.

 9. CSN-anställd

  Från och med i maj månad, ska det blir möjligt att betala med kreditkort. Äntligen har förhandlingarna burit frukt. Resonemanget till att inte godkänna CSN som kund hos kreditkortsbolagen har varit att man inte ska kunna ta nya krediter för att betala gamla krediter och det är väl ett resonemang som man kan tycka är förståeligt, men jag tror att anledningen till att man till slut gett med sig, är att CSN är en statlig myndighet och att det inte är hela skulden som man betalar.

  Andra nyheter är att ett antal låntagare som är bosatta i Storbritannien snart kommer att få ett brev från en advokat som säger " betala, annars dras du inför rätta" och det bästa är att det inte är ett tomt hot! Vi har nu skaffat oss tillräckliga kunskaper för att vi ska kunna ta det här till rätten. Det som ska göras innan dess är att en solvensutredning ska göras. Vi ska helt enkelt kolla om det finns några pengar att driva in för utmätning.

  Sen är det en del låntagare i USA som får svettas lite grann. Vi är på gång där också.

  Vi har också skickat in ett lagändringsförslag till regeringen. Vi vill kunna säga upp hela lånet till betalning på ett bräde. En konsekvens av den lagändringen är att inget kan skrivas av (vilket lånet annars gör vid ålderspension) och en låntagare med stora skulder till CSN får betala och betala och betala och betala och ......

 10. bosatt i england

  till CSN anstalld, maste du lata lika sadistisk som jag tror ni alla
  ar pa CSN, ar det dina pengar?
  Lycka till med era brev fran 'en advokat' till lantagare i storbritanien.Tror ni kommer att marka att saker o ting ar lite mer komplicerade an sa. Du menar att ni ska driva in en svensk skuld i en engelsk 'county court' tror inte det,, men ni saljer val skulden till en skuldindrivare kanske? men da maste ni ju hitta personen forst o det ar inte lika latt som i sverige,,

  Det finns faktiskt manga lantagare med laga inkomster o hoga utgifter,som CSN inte vill forhandla med, hur kommer det se ut i ratten?

  Jag kan gladja dig med att jag kommer leva under stress resten av mitt liv med denna skuld hangande over mig (jag betalar vad jag kan) men vilken tur for dig att du har ett fint jobb som tydligen fyller dig med passion o stolthet over andra manniskors lidande. GRATTIS!

 11. CSN-anställd

  Jag är inte sadist tro mig, men när man varje dag ser ett antal låntagares ärenden där skulderna bara växer, då blir man ganska lättad när man ser en början på möjligheterna att få igen en del av pengarna genom rättsliga åtgärder. Man kan inte låta bli att misstänka att en del faktiskt låter bli att betala bara för att man inte VILL betala. Inte för att man inte KAN!

  Det är skattepengar som vi är satta att få tillbaka. Detta efter att de har varit utlånade till studenter för sin försörjning under studietiden. Det är alltså alla svenskars pengar som jag försöker få tillbaka med mitt arbete. Det svenska studiestödssystemet är unikt och ger alla, oavsett social och ekonomisk bakgrund, möjlighet att skaffa sig den utbildning som många gånger är förutsättningen för att få det arbete som man vill ha.

  De personer som får delgivningsbrevet har vi ju uppenbarligen hittat. Vi har också fått en rapport från Intrum Justitia om personens solvens och möjligheter att betala. Du tror väl inte på allvar att vi tänkt ställa människor på bar backe? Nej,det är inte vårt jobb att göra det! Det är med andra ord låntagare som vi hittat och som har inkomster som gör att de mycket väl ska kunna betala av lånet, som vi drar inför rätta. Vi säljer inte heller skulden till någon skuldindrivare! Det är CSN som står för de rättsliga åtgärderna, men det är Intrum Justitia International som gör själva arbetet enligt vårt avtal.

  Om man som låntagare har en låg inkomst och höga utgifter, så har man möjlighet att ansöka om få lägre avgifter att betala. Alla nedsättningsreglerna gäller även den som är bosatt utomlands.

  Man kan ansöka om nedsättning på grund av inkomstskäl och på synnerliga skäl. Ansökan om nedsättning på grund av inkomstskäl ska ha kommit in till CSN före den 30 november betalningsåret. Alltså, vill du ansöka om att få årets årsavgift nedsatt, så ska ansökan finnas hos CSN före den 30 november i år.

  Nedsättning på grund av synnerliga skäl har inte något sista ansökningsdatum, men än att den ansökan ska ha kommit in före det att årsbeloppet återgår tillbaka till skulden, vilket görs tredje året efter att det aviserades första gången. För att förtydliga, man kan inte ansöka om att få ett lägre belopp att betala för år 2005, för det beloppet har återförts tillbaka till skulden, däremot kan vi pröva nedsättning på årsbeloppen 2006-2009.

  Det finns några fasta synnerliga skäl:
  Om man har försörjningsstöd, (Income Support i Storbritannien), så har man rätt till nedsättning. För varje kvartal som man haft försörjningsstöd, så minskar årets belopp med en fjärdedel. Det beloppet går tillbaka till skulden helt enkelt.

  Ett annat synnerligt skäl är om man inte har försörjningsstöd, men lever på motsvarande nivå. Man kanske av olika anledningar helt enkelt inte ansöka om försörjningsstöd. Då kan vi göra samma utredning som den sociala myndigheten skulle ha gjort (Jobcenter plus i Storbritannien) och se om betalningsförmågan ligger under "fattigdomsgränsen".

  Ytterligare ett synnerligt skäl är om du har en hel sjukersättning (eller aktivitetsersättning), med så låg ersättningsnivå (enligt en dom i Länsrätten motsvarande 2,5 prisbasbelopp) att det inte kan anses vara rimligt att vi ska kräva återbetalning av studielån på den låga inkomsten.

  Sen kan man ha andra synnerliga skäl som kan göra att avgiften minskar. Men det är alltid betalningsförmågan som ska vara nedsatt för att vi ska kunna ta hänsyn till orsakerna.

  Du kan för övrigt läsa mer om nedsättningsreglerna och -möjligheterna på webbplatsen.

 12. CSN-anställd

  Grattis alla utlandsbosatta låntagare! Nu går det att betala till CSN med kreditkort. Förutsättningen är dock att man antingen har Visa eller Mastercard, är registrerad som utlandsbosatt och att man har belopp att betala till CSN (och att de inte är belagda med betalningskrav eller har skickats till Intrum Justitia International för inkassoåtgärder). Om man uppfyller de här kraven kan man logga in på "Mina Sidor" med sitt svenska personnummer och den personliga 4-siffriga koden som anges på årsbeskedet som skickades i januari. Då kan man klicka på "Vad ska jag betala" och följa instruktionerna. Det såg ut att vara busenkelt att göra betalningen när vi fick se bilder från en testomgång.

 13. Pingback: CSN stöder kortbetalningar | Se till vänster, där går en arab

 14. Lena Meigård

  Bodde i Spanien 2003-2007. Jag är akademiker man jag jobbade som sekreterare med låg lön. 2004 fick jag krav från CSN att jag skulle betala 9,3% av min lön för år 2002. Man betalar normalt två år efter inkomståret. Varför blev jag krävd på 9,3% av min lön? Jag har aldrig fått något svar från CSN om varför. Har man som jag lån både före och efter 1989 så ska man inte behöva betala mer än 5% på lönen. Dessutom hade jag låg lön 2002. Jag deklarerade då för 179.000 kr. Det blir 14.500 per månad före skatt. En vän till mig sa att han trodde att CSN krävde mer av mig eftersom jag bodde utomlands. Jag undrar varför CSN gör så här. Jag bodde i Spanien hade låg lön, och höga boendekostnader. I Spanien får du betala 3-4 månadshyror för att få en lägenhet. Jag betalade 1500 euro för att få min första lägenhet. Jag hade gjort en budget och räknat med att jag skulle betala 5% av min inkomst. Men tyvärr den budgeten sprack helt och hållet.

 15. Lena Meigård

  Det som CSN-anställd skriver 4/4 2009 stämmer inte i verkligheten. Jag kom hem efter 4 år i Spanien i augusti 2007. Jag har levt på mycket låg inkomst sedan dess. Jag arbetar deltid, vid behov, på en telefoncentral och tjänar 86 kr i timmen. CSN kräver mig nu på 13.045 kr för inkomståret 2007. Jag kan inte betala 13.000 kr eftersom jag lever på existensminimum. Jag har haft försörjningsstöd vissa månader detta år men en del månader har jag haft överskott. CSN har skrivit till mig att nedsättning för månader utan försörjningsstöd ges bara i undantagsfall. Vilka de undantagsfallen är vet jag ej. Sen skriver CSN vidare att det är upp till mig att bevisa att jag lever på låg inkomst. Jag har skickat alla papper om lön, hyra mm mm. Men fortfarande kräver man att jag betalar 13.000, pengar som jag inte har. Sedan vill man också ha ett intyg från Skatteverket om min inkomst i Spanen 2007. Jag har skickat ett rekommenderat brev till Spanien med denna begäran. Men förra året när jag pratade med dem sa Agencia Tributaria att man inte skickar några intyg utomlands. Då fixade jag att man skickade till en väninna till mig i Spanien som skickade det vidare till mig. Men denna väninna bor inte längre i Spanien. Hur ska jag då få det här intyget om dom fortfarande inte skickar det utomlands? Jag är verkligen fattig, jag sitter här i en lägenhet utan lampor i taket, med bara en fåtölj som jag och katterna slåss om. Jag äger ingen cykel, ingen dator, ingen kamera. Jag har inget som jag kan sälja för att få ihop de här 13.000 kr. Jag har givetvis inte råd att åka ner till Spanien och hämta det här intyget personligen.

 16. CSN-anställd

  Om man har två lån, både studiemedelslån (tagna före 1989) och studielån (tagna mellan 1989 och 30 juni 2001), så kan man begära att få samordna återbetalningen så att man får betala ett årsbelopp på 5 procent av de inkomster man hade två år innan. Har man inte begärt samordnad betalning (ansökan måste göras före 15 april) så ska årsbeloppen betalas parallellt och då blir det ju totalt mer än 5 procent av inkomsterna. Förutsättningen förutom samordnad betalning är också att man kan styrka sin utländska inkomster man hade två år innan. Om man inte kan styrka sina taxerade inkomster, så blir årsbeloppet på det samordnade beloppet 5 procent av den totala skulden vid ingången av återbetalningsåret. Eller om man inte har begärt samordnad betalning, så blir årsbeloppet på det äldre lånet den preliminära avgift som är baserat på hur många återbetalningsår man har kvar och hur stor skuld man har kvar, samt ett årsbelopp på det yngre lånet som är 5 procent av studielåneskulden vid årets början. Då kan det blir riktigt stora belopp att betala, om man har stora studielån.

  CSN´s begäran om att få ett utländskt taxeringsbesked är oftast inga problem för en låntagare att få fram. Vi godtar inte några andra uppgifter än de uppgifter vi får från det svenska skatteverket när det gäller de svenska återbetalarna. Vi ska/får därför inte kräva mindre av utomlandsbosatta låntagare. Vi har möjlighet att skicka med ett informationsbrev som kan bifogas till den utländska skattemyndigheten om de ifrågasätter anledningen till att skicka taxeringsbesked per post. Om du kontaktar CSN och säger att du vill ha ett sånt brev, så skickas ett till dig för möjligheten att vidarebefordra det till den spanska skattemyndigheten.

  Möjligheten att få årsbeloppet nedsatt utifrån synnerliga skäl är en annan slags prövning. Om man har försörjningsstöd, eller lever på motsvarande ekonomiska nivå, så kan årsbeloppet sättas ner, helt eller delvis.
  Om man har/har haft försörjningsstöd ska detta styrkas med intyg från den sociala myndigheten. Man måste först visa att man är beroende av försörjningsstöd och det gör man om man haft försörjningsstöd i tre månader i en följd. Då får man en fjärdedel av årsbeloppet nedsatt (en kvartalsavgift). Sen räcker det faktiskt med att man haft försörjningsstöd i en månad under nästkommande kvartal för att man ska få nedsatt för det kvartalet också.

  Om man inte vill vända sig till de sociala myndigheterna av någon anledning, kan CSN göra samma prövning som de sociala myndigheterna genom att den som ansökt om nedsättning skickar in uppgifter om inkomster och utgifter och beräkningen görs efter riksnormen. Precis som de sociala myndigheterna, så kan vi inte ta hänsyn till riktigt alla utgifter som en låntagare skulle vilja att man tog hänsyn till.

  Jag vet inte om det här hjälper dig, men lite tydligare kanske det blir vilka möjligheter vi har att hjälpa dig. De allra flesta av mina kollegor vill verkligen hjälpa låntagaren så långt det är möjligt, men vi är tvungna att följa lagarna som gäller för studieskulder. Men testa det här informationsbrevet till Agencia Tributaria i alla fall, det skadar ju inte att försöka.

 17. Lena Meigård

  FÖR HELVETE!!! Jag begärde samordnad betalning!!! Jag FICK ett beslut där det stod att jag skulle betala 5% av min inkomst för inkomståret 2002. Då bodde jag i Sverige hela året och deklarerade för 179.000. ÄNDÅ fick jag krav på att betala 9,3% av min inkomst.
  FÖR HELVETE!!! Jag har suttit i en lägenhet i två år nu utan lampor i taket, med EN ENDA fåtölj, ingen soffa inget soffbord, bara två stolar till matbordet. Jag äger inte ens en cykel, jag äger ingen dator, ingen kamera. Jag har en enda gammal mobil. En väninna till mig har sagt att hon aldrig har sett någon som varit så fattig som jag!¨
  FÖR HELVETE! AGENCIA TRIBUATIRA SKICKAR INTE BREV UTOMLANDS!!! FÖr helvete har jag ju sagt att jag måste vänta tills oktober när en väninna flyttar ner så kan dom förhoppningsvis skicka det till henne och så får hon skicka vidare det till mig i Sverige.
  FÖR HELVETE! Jag har ju hela tiden kontakt med de sociala myndigheterna!!!
  Vad är detta för helvetes jävla svar!!!

 18. Lena Meigård

  Jag har inte sett den MINSTA LILL A VILJA från CSN att hjälpa, dom är bara ute efter att jaga mig och göra allt för att jag inte ska klara mig. CSN har visat TOTAL HÄNSYNSLÖSHET!!!

 19. Lena Meigård

  Jag ANSÖKTE ju om samordnad betalning och jag FICK det. Jag fick ett beslut där det stod att jag skulle betala 5% av min inkomst. DETTA handlade INTE om inkomst i utlandet!!! Detta handlade om inkomster i Sverige när jag bodde i Sverige hela året och bara hade inkomster i Sverige!!! TROTS att jag fick ett beslut som meddelade att jag skulle betala 5% av min inkomst så blev jag ändå krävd på 9,3% av min inkomst. OBS att detta gällde inkomst i Sverige och endast i Sverige och ingen annanstans. DETTA HANDLADE OM ETT INKOMSTÅR NÄR JAG BODDE I SVERIGE OCH BARA HADE INKOMST I SVERIGE. Varför ska jag betala 9,3% på min inkomst när jag hade fått ett beslut som meddelade mig att jag hade fått beviljat samordnad betalning och skulle betala 5% av min inkomst? DETTA kommer CSN aldrig att svara på eftersom dom inte kan svara, eftersom dom har gjort fel. CSN sätter sig över alla regler och förordningar och det kan dom göra ostraffat. Länsrätten och Kammarätten går alltid på CSNs linje.

 20. SpelarDirty?

  At betala tillbaka lanet ar givitvis bara moraliskt och ratt. Men samtidigt sa maste betalningsprocessessn och beloppet vara rimliga. Efter att lasa inlagg har pa sidan och ha pratat med kompisar som ar utlandssvenskar sa verkar det att CSN + KF + Intrum justicia leker dirty. Kare CSNAnstalld, vad jag inte forstar ar att CSN kraver 5% of hela lanet eller i det nedsatta fall 4% of nettolon tillbaka. Det altsa visar forst och framst inga hansyn till skatter lanetagare master betala, andra utgifter, o.d.l. Det ar ganska hansynslost och det visar mig personligen att CSN inte riktigt vet vad det gjor och att det forsoker latsas om att det ar en bank eller financiall organization. Vill CSN fa sa mycket som mojligt tillbaka sa maste det vara flexibelt, forsta lanetagarens omstandigheter o.d.l.

  Du namnde att det har gjorts solvensundersokning pa det lanetagare som har notifierats i USA. Det ar viktigt att tala arlig. Solvensrelaterade upgifter ar inte offentligt tillgangliga och IJ maste ha 'court order' for att fa tillgang till dem.

  Det som ar skrammande ar som sagt att CSN har hamnat i ett lage nagonstans mitt i mellan en bank och en statlig org. P.g.a statens starka kritik har det borjat en kampanj som fortsatter och spendera skattebetalarnas pengar och jag undrar verkligen hur kostnadseffektivt denna kommer att vara.

 21. CSN-anställd

  @ SpelarDirty? Samma regler gäller för både Sverigbosatta låntagare och utlandsbosatta låntagare. De svenska inkomsterna får CSN uppgift om direkt från skatteverket. Det kan vi inte få från en utomlandsbosatt låntagare. En låntagare som är bosatt utomlands får då välja på att skicka in sitt utländska taxeringsbesked eller inte. Skickas intyget in till CSN, så fastställs årsbeloppet till 4 procent av BRUTTOinkomsten. Inte netto.
  Eftersom samma regler gäller för Sverigebosatta låntagare och Sverige har en av världens högsta skattesats, så innebär det att en utomlandsbosatt låntagare har mer pengar att röra sig med efter att skatten är dragen.

  Om låntagaren väljer att inte skicka in sitt utländska taxeringsbesked, fastställs istället årsbeloppet till 5 procent av lånets storlek.

  Reglerna kan också ta hänsyn till betalningsförmågan. Om det är så att man har en mycket låg inkomst, så låg att man kan jämföras med att leva på samma nivå som en som uppbär försörjningsstöd, då kan det vara ett skäl för att sätta ner årsbeloppet på grund av synnerliga skäl.

  Exakt hur det fungerar med solvensutredningarna som Intrum Justitia gör i utlandet, vet jag inte. Det är detaljer som hör till företagshemligheterna som inkassobolaget inte gärna släpper ifrån sig.

  Hur mycket pengar det här kan komma att kosta vet jag inte heller, men det är många utlandsbosatta som struntar i att betala tillbaka skattemedel. Jag måste anta att det har gjorts en riskbedömning och att man nu testar av möjligheten att få igen skattepengarna.

  Du kan inte kräva att få veta vem jag är. Vem jag är har du faktiskt inte med att göra. Det här skriver jag på min fritid och för att jag tycker om att lämna information, trots att jag gör det hela dagarna när jag jobbar. Det är rätt frustrerande att inte kunna bemöta korkade uttalanden som man får läsa från somliga håll, det här är ett sätt att kunna berätta hur det faktiskt förhåller sig. Av samma anledning vill jag kunna avgöra om jag vill bemöta svordomar och påståenden som rör ett enskilt ärende som jag inte har möjlighet att kontrollera.

  Det enda du behöver veta om mig är att min titel är studiestödsutredare, vilket är samma titel som alla mina andra kolleger.

 22. skuldsattochmisslyckad

  Hej CSN-anställd,

  Jag har enorma studieskulder som togs när jag studerade utomlands på grundexamennivå och senare för forskarutbildning (fil.dr.) också. Jag började min forskarutbildnig 1996 och trodde jag skulle bli färdig runt 2002. Istället gick mina planer åt skogen, jag hade usel handledning, blev deprimerad, kunde inte skriva färdig avhandlingen osv. Jag har ännu inte gett upp hoppet om att skriva färdigt, men jag lider nu av depression och blir försörjd av min sambo som nu är forskarstuderande också. Chanserna är små att jag ska bli färdig efter alla dessa år och jag försöker nu hitta en annan inriktning i mitt liv så att jag kan få en stadig inkomst.

  När jag tänker på mina CSN lån känns allt ännu mer hopplöst. Hur ska jag någonsin kunna komma igen efter mitt misslyckande inom den akademiska världen? Och hur ska jag kunna betala mina lån när jag nu inte alls har de möjligheter till jobb som jag ju trodde att jag skulle få när jag tog lånen? Man får inte glömma att ibland så går det snett och folk misslyckas med det de tagit lån till. Det borde finnas möjligheter till nedsättning av skulden när sådant händer. Jag vill ta ansvar, men det känns hopplöst när jag ser hur mina skulder bara växer och växer.

  Jag är evigt tacksam till CSN för att jag fick möjlighet att studera och forska utomlands och jag känner mig enormt skamsen att jag inte bli färdig med min doktorsexamen. Men skulden till CSN är en hemsk börda just nu och varje år vill jag gråta när jag får årsbeskedet och betalningsplanen.

  Har du några bra råd utifrån din erfarenhet? Det måste finnas andra i min situation?

 23. CSN-anställd

  Hej "skuldsattochmisslyckad". Det är mycket begränsade möjligheter till att få nedskrivning på själva skulden. Men de årliga beloppen som ska betalas varje år har du rätt att få nedsatta, om du har tillräckligt låga inkomster.

  Ett av de större problemen man har när man studerat under en längre period och därmed fått två olika lån, är att man varje år får betala två årliga belopp. Ett tips för dig är att logga in på mina sidor och där använda simuleringsprogrammet "räkna ut" för att se vad resultatet skulle blir om du begärde sammanläggning av dina lån. Återbetalningen för det sammanlagda lånet är med de nyare lånens regler.

  Man kan generellt sett säga att det blir ett dyrare lån om man lägger ihop dem eftersom man oftast får fler år på sig att betala det sammanlagda lånet och därmed också får högre räntekostnader och man betalar mindre varje år till CSN. Men om man har en svår sits ekonomiskt för tillfället, så kan det vara en lättnad att slippa betala två årsavgifter, även om båda årsavgifterna var för sig är anpassade till betalningsförmågan.

  En tröst i eländet är i ditt fall att oavsett storlek på själva lånet, så avskrivs lånet när du går i ålderspension.

  Det är jättesvårt att säga något som kan hjälpa dig, men jag brukar tipsa de som ringer att ta kontakt med en skuldrådgivare på kommunen.

 24. Lena Meigård

  CSN är inget annat än lögnare och bedragare. Dom ljuger nu och säger att anledningen till att jag blev krävd på 16.685 kr som skulle betalas år 2004 är att jag ej betalat allt som skulle betalas år 2002. Jag kan bevisa med papper att år 2002 betalade jag drygt 10% av min inkomst år 2000. Det är ju så att man betalar för inkomståret 2000 två år senare, alltså år 2002. Men det hjälper inte CSN får fullständig straffrihet. CSN har ljugit flera gånger. CSN är en kriminell organisation. Det dom har gjort mot mig är ett fruktansvärt övergrepp. CSN lurade mig att söka samordnad betalning. Jag sökte samordnad betalning och jag FICK ett beslut att jag hade fått samordnad betalning. Sedan meddelar CSN mig att detta inte gäller. Sedan ljuger CSN och säger att jag inte betalat hela årsbeloppet för 2002. Hur kan CSN få ljuga och bedra på detta sätt?

 25. CSN-anställd

  @ Lena Meigård. Jag vet inte vad det är som gör att du tror att jag kan kolla upp dina uppgifter på en helgdag, när jag faktiskt sitter hemma och inte har tillgång till CSNs dataprogram. Jag kan alltså inte vare sig bekräfta eller dementera dina uppgifter. Att du sedan anser att CSN som myndighet är lögnare och bedragare, det är upp till dig. Jag kan för övrigt heller inte i efterhand på måndag kontrollera vilka uppgifter som gäller för dig, för jag skulle begå tjänstefel om jag sökte på våra låntagares ärenden på eget initiativ.

  Begär att få hela den kronologiska hanteringen skriftligt, det kan du göra genom antingen i ett vanligt brev eller via det e-postformulär som finns på CSNs webbsida under rubriken "Kontakta oss". Finns där något oegentligt eller övergrepp mot dig, så kan du vända dig till länsrätten (numera förvaltningsrätten) och begära upprättelse.

  Och att CSN skulle "lurat" dig till att ansöka om samordning låter ju inte rimligt, eftersom en samordning gör det lättare att betala årsavgifterna ett år. Istället för att betala två årsbelopp (dels ett preliminärt årsbelopp på studiemedelslånet som är baserat på skulden och det antal år som återstår för återbetalningen och dels ett årsbelopp på studielånet som är beräknat till 4 procent av inkomsterna två år innan) så får du istället ETT årsbelopp att betala som är fastställt till 5 procent av inkomsterna två år innan. Jag har hittills inte sett någon som fått högre belopp att betala med en samordning. Fram till den 15 april går det också att ångra en begäran om samordning.

  Nu får du avgöra om du antingen försöker göra något åt det här, eller så låter du bli och bara fortsätter att svära och klaga. Det är upp till dig.

 26. Lena Meigård

  Jag sökte samordnad betalning och jag fick det. Dvs jag fick ett beslut på att jag hade fått samordnad betalning och skulle betala drygt 8.000 kr. SEN kommer CSN och begär att jag i stället ska betala 16.685 kronor. Detta kan inte stämma säger jag till CSN. Jo, det gör det säger dom och kräver mig på 16.685 kronor. NU har jag fått reda på att anledningen skulle vara att jag inte har betalat allt under 2002. Men jag har papper på att 2002 har jag betalats 7.890 kr vilket är drygt 10% av min inkomst 2000 som var 72.030 kronor. Detta har jag papper på och detta har jag förklarat men du har inte läst vad jag skrivit. CSN ljuger och påstår att jag inte betalat allt under betalningsåret 2002. Detta är helt osant vilket jag visat med papper, svart på vitt. Jag har överklagat till Länsrätten, till Kammarrätten och till Kronofogden eftersom jag fick betalningsanmärkning. ALLA dessa tre har gått på CSNs linje. Länsrätten, Kammarrätten och Kronofogden har sagt att CSN får göra så här. Det är omöjligt att få rätt mot CSN. NU kommer jag också att klaga hos Socialstyrelsen. Får se vad dom säger. Kanske till JO också, men jag tror inte mycket på det. Jag har mycket lite förtroende för myndigheterna.

  Jag hade socialbidrag hela 2009. Jag jobbar men har ändå socialbidrag. Jag gjorde en frivillig inbetalning på 600 kr. Eftersom jag hade socialbidrag hela 2009 hade jag inte behövt betala något alls till CSN. ÄNDÅ kräver dom mig på ytterligare 120 kr, trots att jag gjort en helt frivillig inbetalning på 600 kr!

  Jag ska skriva till Socialstyrelsen men det är inte så lätt för mig att skriva alla dessa överklaganden jag har skrivit eftersom jag inte har någon dator.

  Nu har jag varit i Sverige i 2,5 år och jag har fortfarande knappt ens några möbler i min lägenhet.

 27. Lena Meigård

  Jag fick ett beslut att jag skulle betala ETT årsbelopp, men jag fick ÄNDÅ krav på att jag skulle betala TVÅ årsbelopp. Jag blev lurad av CSN.

 28. Lena Meigård

  Nu har jag polisanmält CSN. Det ligger nu en polisanmälan med ett K-nr hos Polisen i Västra Götaland, den kom in 22/5 2010. CSN har ljugit sedan 2004. CSN påstår att jag inte betalat allt jag skulle under 2002 när jag har betalat drygt 10% av min inkomst. 2002 betalade jag in 7.481 kronor vilket är 10,39% av min inkomst 2000, vilken var 72.000 kr, och dessutom betalade jag in denna summa långt före sista betaldagen, jag betalde in detta den 1/11 när sista betaldagen var den 30/11. På grund av CSNs lögner har jag inte kunnat starta eget. Jag vet inte varför CSN har ljugit nu i sex år men en person sa till mig att han trodde det var för att jag då 2004 bodde i Spanien och han sa att dom kommer att fortsätta jävlas med dig så länge du bor i Spanien.

 29. Lena Meigård

  OM jag får ett beslut att jag fått samordnad betalning för inkomståret 2002 och ska betala 8.950 kr = 5% av inkomsten detta året. HUR kan man då komma med ett nytt beslut och kräva mig på 16.685 kronor = 9,3% av min inkomst??? Är det någon som kan förklara detta? Vad är det då för mening med att söka samordnad betalning? Jag kommer nog aldrig att få ett svar på detta.

 30. Isabelle

  Jag känner många som har struntat i o betala CSN lånet o jag säger bara ... YOU GO PEOPLE! Så ska man göra..flytta utomlands o strunta i att betala. CSN mjölkar oss på pengar..och har ingen som helst hänsyn! Och jag säger bara..HAHA brev ifrån advokater o grejer..vilket struntprat! Vet inte hur d är med o jobba inom EU men jobbar ni utanför EU så kan dem inget göra. Kräver dem pengar? Bara skicka brev o be om anstånd..."jag är arbetslös, lever på min man/sambo/pojkvän/föräldrar o har inga pengar." Va jag vet så har det funkat för många.
  "Sen är det en del låntagare i USA som får svettas lite grann. Vi är på gång där också." Haha ja good luck to you CSN.
  Det var ngn här som skrev: till CSN anstalld, maste du låta lika sadistisk som jag tror ni alla
  är på CSN, är det dina pengar?
  I couldn't agree more!

 31. Jonas

  Jag har läst igenom alla kommentarer nu en timme nästan, fastnade. Min slutsats är att CSN behöver samarbeta mer med dem som har det svårt att betala tillbaka på stubinen. Ge folk lite tid och skräm inte bort dem. Som i Lenas fall ge henne en chans att återhämta sig lite, jaga inte på engång utan sök samarbete. Sen när man väl fått inkomst.. håll kontakten. I dem svåraste fallen, när folk faktiskt har "misslyckats" och lever på existens minimum så tycker jag att CSn kan släppa taget. Vissa människor lyckas inte och det hjälper inte att sparka på dem liggande. Det får ingå i kalkylen helt enkelt. Socialism handlar om att dem starka också hjälper dem svaga. Skattepengar går till att hjälpa dem som behöver för att "empower people bottom up". Dvs som micro kredier. Man ger lån för att folk ska kunna utbilda sig, alla lyckas inte, men dem som lyckas lyfter hela landet. dem som lyckas kan vara naturligt begåvande människor som annars inte skulle studerat och därmed inte hjäpt hela landets ekonomi. Sverige behöver dessa människor. Så CSN fyller en funktion att kunna hjälpa Sverige genom att "empower people", så att dem som annars inte skulle haft råd att studera gör det och därmed lyckas lyfta fram några begåvningar som kan starta nya projekt för Sveriges framtid. Kom ihåg vi är bara 9 miljoner i Sverige, och om vi inte hjälper varandra så förlorar vi alla på det. Det gäller att lyfta fram alla begåvningar, inklusive dem fattiga begåvningarna. För begåvning har inget att göra med social bakgrund. Sen dem som sen "misslyckas" (fult ord ursäkta) får vi förlåta, och inte jaga. Det är priset man får betala. Men i det stora hela så betalas detta tillbaka av dem som lyckas, för många av dem kanske inte skulle ha studerat. ja dem som utvecklar nya mediciner och uppfinner forskar, entreprenörer etc. Alfred Nobel var en enda person, han va inte Sverige han va en individ, det är dessa individer som byggt Sverige inte mediokra människor födda med silver sked. tack

 32. Carl

  Välskrivet! Givetvis finns det de som smiter med uppsåt men tror som du att majoriteten faktiskt gör så av utan skäl eller behov, dvs välutbildade och ekonomiskt oberoende.

 33. Lena Meigård

  Jag behöver ingen återhämtning, det enda som behövs är att CSN bara kräver in det dom har rätt att kräva. CSN är bedragare, dom lurade mig att söka samordnad betalning, och jag fick besked att jag fått samordnad betalning och skulle betala 5% av min inkomst. Men jag blev krävd på 9,3% av min inkomst, och varför får jag aldrig veta. I svar på min överklagan till Förvaltningsrätten ljuger CSN och bygger hela sitt resonemang på att jag begärt nedsättning p g av synnerliga skäl, vilket jag absolut inte gjort. Jag har bara begärt att få betala det jag ska betala enligt reglerna. Tyvärr är CSN lögnare och bedragare.

 34. Karl Andersson

  HejLena!

  Du säger: "Jag har bara begärt att få betala det jag ska betala enligt reglerna. Tyvärr är CSN lögnare och bedragare."

  Jag skulle vilja tillägga och för fega att erkänna att det finns en lucka i deras regelverk och att deras instruktioner är ofullständiga och deras krav omöjliga att uppfylla.

  Jag har hamnat i en situation, där CSN kräver in pengar, om jag INTE kan bevisa att jag INTE hade någon inkomst under mina besök hos en vän i USA, som understeg de 183 dagar som skatteverket satt som gräns för skattskyldighet.

  CSN påstår att jag skall komma in med en "Verification of nonfiling" genom att sända in form W-7 och begära ett ITIN (Individual Taxpayer Identification Number). Problemet är bara att jag bara var på besök och INTE hade någon inkomst eller någon som helst kontakt med IRS (amerikanska skatteverket). I den situation kan jag INTE ens fylla i en fullständig ansökan och då kan IRS INTE intyga någonting. Detta är FAKTA, som CSN vägrar accepterar.

  Jag har hållit på i över 2 år att försöka bevisa min "OSKULD" och nu har jag ansökt om prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen för ANDRA gången.

  Enligt CSN:s senaste "svar" spelar det ingen roll hur länge man "vistats" utomlands, man skall ändå kunna bevisa att man då INTE haft någon inkomst.

  I förra veckan var jag i Helsingör och spelade fiol på gatan en timme. Jag frågade då CSN om jag skulle be danska skatteverket om intyg, att jag inte hade någon beskattningsbar inkomst från Danmark.

  CSN har sina egna absurda regler och när man inte kan uppfylla dem, gömmer de sig bakom sin MAKTPOSITION och bara upprepar sina felaktiga föreställningar.

  Mitt hopp står nu till Högsta förvaltningsdomstolen, att de skall ta de där paragrafryttarna, stoppnålarna och foliehattarna på CSN i örat och få dem att INSE och ERKÄNNA att de har FEL från början till slut.

  Lycka till med din kamp! Själv kommer jag aldrig att ge upp!

 35. Utlandssvensk som inte betalar

  @ Jonas, Karl Andersson och Lena Meigård:

  Precis som ni upplever jag att CSN har blivit en hot myndighet. CSN har gått från att ha varit en servicemyndighet dit man tidigare kunde vända sig för stöd och hjälp när man får lägre inkomster till idag då det bara gäller att driva in skulder till varje pris genom hot om höga påminnelseavgifter och Kronofogden/rättsliga åtgärder oavsett vilken ekonomisk situation man befinner sig i.

  I mitt fall är det så att det har ALDRIG lönat sig att studera, då jag idag arbetar med saker i utlandet som jag är starkt överkvalificerad för och som inte har någon som helst anknytning till mina utbildningar eftersom jag saknar "arbetslivserfarenhet" för att få jobb inom mina två kandidatexamen som är inom företagsekonomi och revision. Det förutspåddes i flera år att det skulle finnas en efterfrågan på den svenska/skandinaviska arbetsmarknaden inom mitt yrke. Nej, istället får jag höra från de svenska och danska arbetsgivarna efter 10 intervjuer att jag "saknar arbetslivserfarenhet" det är anledningen till jag inte får jobb inom mina utbildningar.

  Nu sitter man i utlandet och jobbar heltid inom lager, logistik- och produktionsbranschen med studieskulder på flera hundratusentals kronor och inser att man har blivit lurad av den svenska staten att utbilda sig i 6 år helt i onödan. Det var helt enkelt bortkastad med tid och pengar. Inte nog med det så tjänar jag endast hälften av vad jag hade i Sverige i lön. Med en timlön på 10,71 euro så får jag ut 1400-1500 euro i månaden efter skatt (1800-1900 euro brutto).

  Med den lönen som jag får ut varje månad så har jag helt enkelt inte råd att betala till CSN då mina utgifter uppgår till ca 1300 euro varje månad vilket inkluderar hyra, ström, varmvatten, mat, internet, kollektivtrafik, hemförsäkring, mobilabonnemang, gym-abonnemang, frisör, apotek mm. Ni kan ju själva räkna ut hur många euron jag har över varje månad... Trots detta så kräver CSN att jag enligt betalningsplanen ska betala 1000 kr i MÅNADEN dvs årsbelopp på 12 000 kr!

  Det vore ett hån för mig att betala tillbaka då jag överhuvudtaget inte har nyttjat mina utbildningar! Varför ska jag som individ som har blivit lurad i min ungdom av den svenska staten betala tillbaka min studieskuld när jag själv går på knäna i utlandet utan något som helst stöd och hjälp från CSN?

  Förklara för mig varför jag ska "göra rätt för mig" då jag själv ALDRIG har nyttat mina utbildningar och min ekonomi inte går runt då jag lever under väldigt små marginaler. Detta är faktiskt en av flera anledningar till att jag har valt att klippa alla mina band med CSN då jag rädd för om jag kontaktar dem och är ärlig med min situation så riskerar jag bara få hot om inkassokrav och rättsliga åtgärder. För CSN handlar allting bara om pengar. De tar väldigt sällan hänsyn till den enskilda individens situation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.