Gå till innehåll

300

300.jpg

Frank Miller var ökänd för att vägra samarbeta med Hollywood, hans serier var hans älsklingar och han höll hårt i dem. Med Sin City kom Frank Miller dock att överge sin position och man kan spekulera i varför, troligen har mixen ett seriöst förslag och en fet check med saken att göra. Sedan dess har i alla fall Frank Miller blivit industrialiserad av Hollywood. Sin City 2 och Sin City 3 är under utveckling och jag har nyligen sett hans 300 på bio. Det är just om den senare filmen jag tänkt skriva.

Det är inget snack om att testosteronet flödar i 300. Uppumpade muskler, män, kvinnor som föder riktiga män, vapen, noshörningar, naket, sex, offervilja och hybris. Det är en mäktig mix.

Någonstans har 300 fått ett oförtjänt rykte som "årets actionfilm", "årets tekniska prestation", "årets politiska hetpotatis", "årets mansgrisfilm" eller "årets togafilm" när den egentligen inte är något av dessa beskrivningar. Faktum är att 300 är en ganska underlig film som jag har svårt att placera i något fack.

Greenscreen-effekterna är inte riktigt vad jag väntat mig, actionsekvenserna är spektakulära, speciellt i slow-motion, det finns dock för få av dem. Den persiska armén är stooor och mäktig och vi skådar en hel del missfoster som det hade varit riktigt kul att se i strid (bödeln) men som istället aldrig får chansen att komma in i handlingen. De 300 spartanernas övermäktighet är så tonsättande att allting annat hamnar i skuggan när jag gärna hade sett en ännu mäktigare fiende. Man får helt enkelt intrycket av att de 300 är halvgudar i stridsmundering och att de kommer att komma ut segrande ur en omöjlig strid. Sedan går de och offrar sina liv i en sannerligen halvhjärtad sista insats... man kan bli arg för mindre.

Ändå är det med ett leende på läppen man lämnar biografen och beger sig hemåt - smått förvirrad - eftersom 300 inte riktigt är den film man förväntar sig men som ändå är tillräckligt minnesvärd. Här uppstår hos mig en underlig situation där jag erkänner villigt att jag tyckte om 300 riktigt mycket, samtidigt som jag har en enorm lust att såga den. Varför den här känslan uppstår kan jag inte riktigt förstå. Men att den smolkar ner min upplevelse en aning är tyvärr givet.

Spartanerna kan i alla fall vråla som gudar. Alltid något. Utöver allt annat.

9 reaktioner på ”300

 1. mandus

  HAAAAU! Kommer jag alltid minnas, och det var väl också den mest solida delen av filmen. :)

 2. Naseer Alkhouri

  Men det var den ju inte - jag förväntade mig ett långt blodbad - fick snack, prat och snygga vyer - sen action - snygga vyer, mer prat - sen action - mera snack och snygga vyer - tungt med action - snygga vyer - mesig action och så var filmen slut.

 3. Linnéa Löfdahl

  Jag håller med dig, mera blod mindre snack hade varit att föredra. I några av de första striderna får man ju se att de använder sköldarna på ett taktiskt sätt för att först trycka fram fienden och sen hugga rill med spjuten, vad kul tänkte jag nu kanske man får se mer av hur de vinner över horderna genom att slåss smart. Men inget mer sånt blev det. Jag satt och tyckte det hela var snyggt i ungefär halva filmen, sen tog det liksom stopp och jag fick nog.

 4. Orolig

  Det ni måste förstå att samtidigt som filmen har haft premiär för Bush-administrationen en jättelik propagandakampanj för att USA ska anfalla Iran, bl.a. på grund av det här med kärnkraften. Iran befolkas först och främst av perser... som jag ser på saken är den här filmen bara ytterligare ett led i Bushs propaganda som går ut på att framställa perserna som onda. Ondskans axelmakt... var det inte det han sa om Iran? Detta är ett krig som kan bli verklighet om han får tillräckligt mycket stöd för det. Föresten, vad hade svenskar sagt om det kom ut en dansk film om där Gustav Vasa hade huggtänder (som de Odödliga) och svenskar visades som en ondeskefull, ansiktslös hord som bara skulle dödas. Allt detta hade kanske kunnat gå för sig om man avfärdade det hela som att "det är ju bara film" men om danskarna samtidigt propagerade för ett väpnat anfall mot Sverige så är det inte lik lätt att vifta bort, eller hur?

 5. Meister

  Äh skippa det "politiska" snacket, om att allt handlar om att fördöma mellanöstern (irak osv) .. detta är en film, en ruggigt fräck sådan, hela filmen är maffig, actionsekvenserna är grymt koreograferade och mycket väl utförda.

  Jag förstår inte dom som sätter sig för att se på en film, och då ens fundera på vad för budskap den levererar ur "etisk" synvinkel, jag menar perserna ville invadera grekland, jag förstår att dom inte ville "ge upp" sitt land bara sådär.. det har inget med dagens konflikter att göra.

  Så kan bara säga som så att denna film fick en att sitta på stolskanten hela vägen från början till slut.

  Toppbetyg 5/5 !
  /Kristian

 6. jakob

  Hah vadå övermäktiga? de var dom på riktigt oxå.... när dom allierade grekerna kom med en arme på 30000 dog spartanerna ca 2-3... så filmen har knappast överdrivit

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.