Gå till innehåll

Microsoft erkänner Xbox 360-fel

xbox-360.jpgAv en outgrundlig anledning (nåja) har Microsoft hittills envisats med att utmåla Xbox 360 som Guds Gåva Till Folket. Istället för att ödmjukt erkänna maskinfel har företaget istället beskyllt sina kunder för de fel som uppstått.

En oväntad vändning har nu kommit tack vare det nederländska konsumentprogrammet "Kassa" (tänk Plus). Här har Microsoft äntligen erkänt att konsolen i vissa fall kan skada de skivor som spelas på den. Det här ska bero på avsaknaden av en stötdämpande kudde i en komponent i läsaren. En till två miljoner konsoler sägs ha detta fel, ändå vägrar Microsoft att byta ut de felaktiga konsolerna för att istället hänvisa till reparationer.

Som ett första erkännande kan vi kunder känna oss rätt nöjda. Nu är det upp till oss att kräva ersättning för de skivor som skadats på grund av konsolen för att i ett andra steg kräva ett byte av den felaktiga konsolen. Här i Sverige har vi konsumentlagar som skyddar oss, jag tror därmed att problemen inte borde vara för stora.

Vidare är det dags att pressa Microsoft på frågan om det ökända Ring Of Death. Vi har rätt att veta varför våra konsoler fryser, kraschar och går sönder. Många gamers glömmer att det är vi som gör Microsoft en tjänst genom att köpa deras produkt, det funkar inte tvärtom. Därför har vi rätt att ställa krav när vi betalar för en produkt som sedan visar sig vara undermålig.

Läs mer om Microsofts erkännande hos News for Gamers. Läs sedan på om dina rättigheter hos Konsumentverket.

27 reaktioner på ”Microsoft erkänner Xbox 360-fel

 1. kjällberg

  tja en fråga...jag spela gears of war o helt plötsligt så la skivan av typ....tog ut skivan o upptäckte en rund ring precis som den var bränd,,,mycket skumt nån som kan hjälpa mig med dt

 2. jonas

  hej. jag har lite problem med min x-box 360. efter en stund när man har spelat så fryses bilden och låter lite konstigt men konsolen är fortfarande igång. man måste starta om igen för att det ska fungera. det lös även rött runt start knappen på konsolen. vad kan felet vara?
  jag har haft min x-box i över 1 år. var kan man få den lagad?

  Mvh jonas

 3. Simon

  Tjena, jag verkar nog också ha "det klassiska Red Lights of Death-problemet" Det går inte att starta Xboxen längre. Vad är felet? Och är det verkligen garanti på att jag får det fixat, eller kommer jag kanske till och med att få en ny? Tacksam för snabbt svar.

 4. Naseer Alkhouri

  Alltså, jag jobbar inte på Microsoft och har inga djupa kunskaper om Xboxen :) Vad jag vet är att det här är ett vanligt problem och att man ska ringa supporten när det inträffar.

 5. qwerty

  Ok, the cold facts:

  MS har inte erkänt att 360 repar skivor. De har erkänt att three red lights händer för ofta och har förklängt garantin för detta problem. Programmet valde att klippa inslaget så det ser ut som att Peter Moore (xbox högste höna) erkänner skivrepningen men så är inte fallet.

  Kolla själv på xbox.com där du kan hitta "letter from peter moore" (sök).

 6. Naseer Alkhouri

  Red Lights of Death är ett helt annat problem och erkännandet kom långt efter diskussionen om skivrepningen. Du blandar in två ärenden som inte har med andra att göra.

  Att Microsoft ersätter repade skivor visar det om något att konsolen har haft problem - här har dock inget öppet brev kommit ut och kommer troligen inte att göra det heller. Istället fortsätter företaget att ersätta skivor när problemet väl dyker upp - och det är lika bra som något annat.

 7. Johan

  Hej.
  Köpte 360 på game för över ett år sedan (är inte riktigt säker). För några månader sen började den strula och hänga sig, så skickade iväg den till Tyskland för reparation. Det var något fel med hårddisken.
  Den kom tillbaka för ca 1 månad sen och har nu gått sönder igen, på samma sätt...

  Hur stora tror ni att mina chanser är att kunna få en ny konsol istället för att få den reparerad en andra gång?
  Ska jag kontakta game istället för xbox360-supporten den här gången?

 8. oskar & anton

  Vi har en xbox 360, som fungerar bra.
  Spelar både cod3 och LEGO Star-wars.
  Köpte nyligen COD4 samt LEGO Star-wars (nyare).
  Dessa fungerar ej, inte någon av dom ????
  Feltexten som kommer upp säger på flera språk att man skall sätta skivan i en XBOX 360 CONSOLE.
  OBS!! Skivorna är original köpta hos ON-OFF !!!

 9. Robert

  Min 2år gamla 360 fick den röda ringen och är på väg till tyskland för rep. Köpte en ny som visade sig vara använd, skitig och hade en oljig nätdel. Den fick den röda ringen direkt vid start.
  Fick den utbytt hos Siba, varpå den nya maskinen repade mitt nya 600:- spel, efter 3-timmars spelade.
  Ringde till MS och de tyckte jag ska ta kontakt med tillverkaren av spelet. Himla kul + de "visste inget om repade skivor".
  Får se hur det går. Det blir en vända till hos Siba. Slänger snart ut skrället.

 10. patrik schalen

  jag får ingen bild provade med vanliga xbox = bild byter och sätter i 360 i samma hål igen bild vad är det för fel

 11. Johan

  hej!...mitt x-box har samma fel som Oskar och anton har, står sätt i skivan i en x-box 360 konsol och jag har ett helt nytt spel fungerar om man startar om det massa gånger men ibland helt omöjligt, någon som har svar på varför den gör som den gör?
  // Johan

 12. D

  Jag håller med er oskar och anton. Det är samma med mig. Ju nyare spel jag spelar, desto oftare händer det mig också. förstår inte felet men anar att det är något med lasern att göra. ?

 13. Michael Ekberg

  Jag tog isär och gjorde rent xboxen när den röda ringen kom,bröt då förseglingen,jag var villig att betala för rep,men MS vägrade att ta imot den,enda utvägen för mig är att chippa om den .vad ger det för signaler i framtiden för MS

 14. ali

  hej
  det är så att jag köpte min x-box 360 och när jag flytta råka min mamma slänga kartongerna o och kvittot o garantin som låg i kartongerna, och jag har råkat tappa den en gång,det var stark slag,men iallfall när jag tänder den funkar allt perfekt, men när jag sätter in c-d skivan (alltså spelet) så börja det höras grovt, och att cden börja hacka och att den repar cden, går de o laga?

 15. Challe

  Hej, ja har haft mitt xbox i ca 2 år nu.
  Och det har aldrig funkat som de ska, men har inte haft ork till att lämna in det.
  Bilden frys men det kommer ingen Red Lights of Death ring :S
  Men det har bara varit att starta om det.
  Och nu på senare tid har ljud och bild lagt av :(
  Vad kan det bero på??

 16. Rebecka

  Hej !

  Alltså när jag hade spelat cod 5 och Bad company 2 på min xbox idag så var det inga problem alls !
  Men för 1 dag sedan så slutade bilden på tvn funka , det såg bara ut som att bilden var nere i vatten och as mycket vågor . Sen startade jag om xboxen och det blev samma sak men utan färg , bara svart vitt .. Men jag bytte tv och då blev det helt perfekt ! Men innan min tv pajjade (?) så var bilden lite mer konstig , mer mål/rit aktig . Förstog inte varför men jag bytte ju tv och då var den inga problem , men bilden såg lite fejk målad ut . Jag typ äh vafan det funkar ju och det är ju inga problem isåfall ! Så jag spelade på och ingenting fel hände . Men efter jag hade spelat dan efter så senare på kvällen skulle jag slå på xboxen (som vanligt alla kablar inne och inge trassel om att jag hade flippat omkring med dom) så funkar inte bilden ? Ljud kommer det från dash borden men inge bild ! Jag har kopplat in på alla olika sätt men det kommer bara ljud och ingen bild ! Tog min brorsas tv och det hände samma sak .. :( Kan det vara nå fel med kablarna eller är det nånting med grafikkortet ?
  Vad kan det bero på ??

 17. Naseer

  Testa gärna med en ny kabel - för har du inga röda lampor lysande på konsolen så ligger problemet troligen någon annanstans. Att bilden funkade när du bytte tv kan ju bero på att du hade glapp tidigare eller liknande.

  Kolla annars med supporten, de är bra: 020 79 11 33

 18. Robin

  Tjena, jag har en 4 år gammal 360. Köpte den 12 december 2006. Tror det var precis release då. Jag har haft lite problem med den. Men i med att jag inte använder den så hemskt mycket så har den klarat sig rätt bra förutom idag. Jag köpte Fable 3 för någon timme sedan. Och har spelat knappt en halvtimme så kom det något konstigt ljud ifrån Xboxen. Sen poppade upp på skärmen att det inte går att läsa cdn. Så jag tog ut den och så var det fullt med repor på den. Jag rörde inte xboxen alls under den tid jag spelade. Och den stod upp. Blev extremt förbannad att man har lagt ut 600 kr på ett spel man väntat på ett bra tag. Och sedan att xboxen nu har ätit på cdn. Jag läste även att garantin på spelet gäller inte om xboxen har gjort reporna. Men att laga cdn för 50 kr är inget problem. Men det är mer 360n som jag blir förbannad på. För drygt 2-3 år sedan hade jag samma problem med spelet Condemned. Och då fick jag höra att om man ringde till Microsoft och berätta problemet så kunde man byta ut den gamla 360 som kom vid release till en nyare och bättre. Jag har kollat runt på nätet om detta men har inte hittat något. Men kan detta stämma överhuvudtaget?

  Tack på förhand.

  MVH / Robin.

 19. Naseer

  Tyvärr har Microsoft nu dragit tillbaka deras förlängda garanti. Som konsument är man numera rätt hjälplös rent juridiskt. Men jag skulle ändå ringa upp Microsoft-supporten och berätta, ibland är kundtjänst villiga att hjälpa till gratis som en ren goodwill gest. Och att försöka skadar aldrig.

 20. Jonathan

  Tja. Har haft problem med mitt xbox ett tag, då det "äter" mina skivor.Det har förstört flera spel såsom CoD 5, LFD2, BF2, och liknande, och man blir grymt irriterad när det förstör dyra spel. Nu på sistone har det slutat förstöra skivorna, men ingen skiva funkar. Hade med mitt xbox till en kompis, och skulle köpa MW2 av honom. Provade först spelet i hans xbox och det funkade, och sen i mitt, men då funkade det inte, så vi provade i hans igen, och då funkade det. så det verkar som läsaren är sönder. Tips på vart jag kan laga det eller liknande ?

 21. Makkano

  det är bra att dom rkänner jag har ringt o brlkat med dom om 4 spel mitt xbox tog sönder

 22. Daniil

  I can say nothing bad about it. Last year i bought XBOX and everything works great in it! I know that real gamers always complains in it! But for such freshmen as me it is great! I ordered my first XBOx online 3 years ago. If I am not mistaken it was hardware.nu and now I changed it but I always plesant about my choice!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: