Gå till innehåll

Die Hard 4.0

mcclane.jpgVad hände med Live Free or Die Hard? För så heter filmen egentligen, fast det skulle man aldrig gissa, om man inte visste. Posters, reklam, filmintron, officiella sajten, allting menar att filmen heter Die Hard 4.0.

Jag kollade på en helt annat film i lördags. Jag såg Live Free or Die Hard. Med Bruce Willis, Justin Long, Maggie Q och Timothy Olyphant. I regi av Len Wiseman.

Och det är där felet med filmen ligger. Hos dagens Hollywood-regissörer. De unga som får tag på stora franchise-rullar med uppdraget att anpassa dessa till "dagens publik".

Skolan Len Wiseman, Brett Ratner och Paul W.S. Anderson. Filmförgörarna.

Live Free or Die Hard är en rätt bra rulle. Action av sällan skådat slag. Storslaget. Spännande. Adrenalinpumpat. Men, det är inte Die Hard, inte Die Hard 4.0. Jag såg inte fjärde filmen i en serie, jag såg en ny film. En av de där dumma sommarfilmerna som man tycker om, men glömmer bort om ett par år.

Problemet med att anpassa filmer till "dagens publik" är att man glömmer bort de gamla fansen. De som faktiskt tyckte om hur det var, som uppskattade att John McClane svor som en borstbindare, att han hade problem med auktoriteter, att han egentligen sket i omvärlden och bara tog saker och ting personligt. Denna John McClane är borta i Live Free or Die Hard, det enda som är kvar är karaktärens förmåga att ta emot ofantligt med stryk. Ska vi vara ärliga är detta vad Bruce Willis kan, att förmedla känslan av total mörbultnad som ingen annan. Takterna sitter i. Men McClane, honom hittar jag inte.

Är Live Free or Die Hard värd biljettpengarna? Absolut. Vi snackar faktiskt om rätt storslagna actionsekvenser och väldigt lite CGI. Filmen är en tung upplevelse. Sommaraction som kanske bara kan utmanas av Transformers. Men Die Hard 4.0 är det här inte.

3 reaktioner på ”Die Hard 4.0

  1. Calle

    Det där med svärandet har att göra med åldersgränsen, för att få den så låg som möjligt valde de att tvätta munnen med såpa på Bruce. Yippi Kay-Jay Mammas Fötter!

  2. Inget att säga

    Jag tyckte det var rena dyngan, jag saknar den gamla skolan av "one mans justice" filmer. En genre som tillsynes kommer tillbaka allt mer, men nu i en polerad version. Die Hard 4.0 är en av de absolut sämsta filmerna jag sett någonsin, skurkarna var som Agent Smith i Matrix (reser sig upp efter tillsynes hisnande och omöjliga luftfärder) slutet var något av det största antiklimax en film kan ha. Kul att någon gillade den i alla fall, jag försökte se den utan att på förhand dömma den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.