Gå till innehåll

Här är riksdagspartiernas webbhotell

Med hjälp av webbverktyget "Who Is Hosting This?" kan man undersöka vilka webbhotell som ligger bakom en viss sajt. Med stor nyfikenhet har jag valt att undersöka var Sveriges politiska partier valt att placera sina hemsidor, och resultaten är i flera fall överraskande.

Socialdemokraternas sajt (http://socialdemokraterna.se) ligger hos webbhotellet Elektropost Stockholm AB. När man försöker besöka webbhotellets hemsida (http://www.ep.se) forwardas man till Episerver, ett företag som tillhandahåller en plattform för informationshantering. Huvudkontoret ligger i Kista.

Moderaternas sajt (http://www.moderat.se) ligger hos webbhotellet WPSYD Webhosting med säte i Malmö. Lite konstigt blir det när man söker på http://moderaterna.se, här ser man att sajten ligger hos tyska Hosteurope GmbH med en forward till officiella http://moderat.se. Man undrar varför två olika webbhotell används? Är WPSYD en återförsäljare för Hosteurope?

Centerpartiet sajt (http://www.centerpartiet.se) verkar ligga på en intern server. Sökträffen hänvisar nämligen till Centerpartiet Riksorganisationen. Väldigt konstigt blir det dock när man klickar på länken som whoishostingthis.com förser oss med, här skickas man nämligen till följande libanesiska sida. What's up with that?

Folkpartiets sajt (http://folkpartiet.se) ligger hos samma webbhotell som Socialdemokraterna, nämligen Elektropost Stockholm AB. Ska man kanske gissa sig till att webbhotellet haft ett utskick till riksdagspartierna en gång tiden?

Kristdemokraternas sajt (http://www.kristdemokraterna.se) ligger även den på en intern server, denna gång hos Organisation Kristdemokraterna. whoishostingthis.com visar dock oss att bandbredden blir införskaffad från Bredbandsbolaget. En annorlunda lösning jämfört med de andra partierna.

Vänsterpartiets sajt (http://www.vansterpartiet.se) ligger hos webbhotellet City Network Hosting AB med säte i Karlskrona. Lika konstigt som i moderaternas fall blir det dock när man söker på http://vanstern.se, här ser man nämligen ännu en hänvisning till Hosteurope GmbH. Har tyskarna kidnappat partiernas korta namnvariant?

Miljöpartiets sajt (http://www.mp.se) ligger hos webbhotellet Pi.se med säte i centrala Stockholm. Webbhotellet driver kampanjen pi.se Hope som stöttar socialt och kulturellt engagemang. Konstigt blir det dock när man söker på http://miljopartiet.se får då hänvisar whoishostingthis.com oss till ett annat webbhotell, nämligen Ascio Technologies med säte i Danmark. Här får man återigen fråga sig varför två webbhotell ska vara nödvändigt?

---------

Med den här undersökningen genomförd kan det även vara intressant att kolla på andra politiska sajter. Sverigedemokraternas sajt (http://www.sverigedemokraterna.se) exempelvis. Här ser vi att webbhotellet ligger hos One.com, ett budgetalternativ med säte i Danmark. Junilistans sajt (http://www.junilistan.se) ligger däremot hos Aleborgs Solutions med säte i Solna.

Regeringens sajt (http://regeringen.se) ligger på en intern server hos Regeringens Förvaltningskontor, Riksdagens sajt (http://www.riksdagen.se) ligger internt hos Riksdagens förvaltningskontor och ett klick på den länk som whoishostingthis.com leder oss till en rätt skrämmande sida, SÄPOs sajt (http://www.sakerhetspolisen.se) ligger på en intern server hos Rikspolisstyrelsen medan whoishotingthis.coms länk leder oss till en skum sida om piratkopiering.

Överlag finns det alltså ofantliga möjligheter att gräva runt bland kulisserna bakom sajterna. De webbhotell man hittar säger kanske inte alltid så mycket om en sajt, men ibland händer det dock att man får in en överraskande träff. Det är bara att leka vidare.

Inlägget pingas till Intressant.

5 reaktioner på ”Här är riksdagspartiernas webbhotell

 1. Petter Mårtensson

  Fast när jag gör en sökning på min egen domän så får jag upp fel webhost - kan vara så att de som dyker upp på sökningen äger företaget jag använder mig av, men ändå. Det verkar inte 100% pålitligt.

 2. Naseer Alkhouri

  Jo, helt tillförlitlig är den kanske inte. Speciellt länkarna som dyker upp kan vara riktigt skumma.

  Men helt fel har tjänsten inte heller. WPSYD stoltserar med moderaternas hemsida i sin kundlista och miljöpartiet sitter faktiskt hos Pi.se. Dessutom får jag in rätt webbhotell när jag söker på mitt domän.

 3. Andreas Ribbefjord

  Det är också intressant att titta på vilka content management-system (CMS) de använder.

  Socialdemokraterna har nyligen bytt plattform till EPiServer och har också hosting hos EPiServer. EPiServer hette tidigare Elektropost. De är inget allmänt webbhotell, utan erbjuder bara hosting till de som använder deras CMS, så vitt jag vet. På lokalsidor (www.s-info.se) så verkar dock s ha ett hemmahack i ASP. Tidigare körde de Aretes Dominobaserade CMS.

  Folkpartiet använder EPiServer sedan flera år och har också hosting hos dem.

  Intressant är att Kristdemokraterna använder SiteCore, EPiServers stora konkurrent från Danmark. Svenska EPiServer dominerar i Sverige och SiteCore dominerar sin hemmamarknad i Danmark. SiteCore har ännu liten spridning i Sverige, men är på gång.

  Övriga partier ser inte ut att ha något känt CMS, men det är förstås svårt att avgöra.

 4. TDH

  Det är nog helt enkelt så att sökmotorn visar det registrerade namnet på nämnda webbhotell, plockat från Whois-sökningar möjigen. Såvitt jag vet är det bara domänen de kan följa... Inte heller mina sajter ger rätt namn på webbhotellet, men samtidigt vet jag att ägarföretaget jobbar med flera varumärken, så det är rimligt.

 5. Pingback: Här är riksdagspartiernas webbteknologi | Se till vänster, där går en arab

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: