Gå till innehåll

Sverige uppluckrat lite mer

Som papperssvensk (man lär ju sig nya uttryck varje dag) genomgår man ett konstant sökande efter Sverige och svenskheten. Ju fler lager man skalar av desto fler lyckas man finna. I en livslång kamp försöker vi allihop att förstå Sverige - det riktiga, äkta och ärliga - vissa av oss lyckas, andra inte.

Jag har personligen tagit på mig djungelhatten och vandrat in i den svenska vildmarken, hur långt jag kommit vet jag ännu inte, men någonstans när jag faktiskt börjar se skogen trots alla träd, då är jag övertygad om att mitt sökande är över.

Igår lyckades jag luckra upp lite mer av det svenska samhället. Linus hade åkt upp hit till Stockholm och var sugen på att ta en öl. Jag var på men möttes av skeptiska utrop från vissa håll.

- Va? Ska ni dricka på en måndag?!

Det behöver inte sägas att jag fann frågan absurd. Vad är skillnaden mellan att ta en öl på en måndag eller på lill-lördag? Båda är ju vardagar. Jag lät frågan bero i tron att den var en enskild åsikt. Så var det dock inte då frågan hann ställas tre gånger till av helt olika personer i exakt samma tonläge. Jag hade upptäckt ännu en svensk grej. Shine Get! I Sverige dricker man inte på en måndag.

Vi var i slutändan fem personer som trotsade detta traditionella förbud och begav oss ut i Stockholmsnatten för samtal, umgänge och öl. I alla fall för en stund, för när det hann mörka valde vi att gå vidare från vårt tillhåll för att söka någon annan plats att avsluta kvällen med. Vi hamnade hos Sjätte Tunnan och det var där jag kom att upptäcka ännu en grej, denna gång med historisk koppling, hos Sjätte Tunnan bjöds det nämligen på mjöd.

Och jag kom att förstå vikingarna. En dryck som blandar alkohol med socker måste ju vara djävulens påkomma. Det här är ju det perfekta receptet för baksmälla. Först lockas det med honungsdoftande ingefära-bestrött möjd och nästa dag vaknar man av att det hamrar i skallen.

Tur att man drack på en måndag säger jag bara. Det fanns liksom ingen chans att man skulle vara ute sent och kvällen avslutades runt 23-tiden. Tack och lov. Hade man druckit ett krus till så hade det nog gått riktigt illa i morse. Som det blev nu räckte det med en dusch för att jag skulle piggna till. Fördelen från kvällen blev dock att jag förstod varför vikingarna var så vresiga. Mjöd är banne mig en jäsdryck med oomph!

5 reaktioner på ”Sverige uppluckrat lite mer

 1. Mandus

  Jisses, det låter inte som något jag känner igen.

  Men så finns det ju studier som påtalar att många invandrare som kommer till Sverige har väldigt svårt att komma in i kulturen på grund av vår extrema (med internationella mått mätt) individualisering och brist på samhörighet. Otur. :)

 2. Joshua_Tree

  Själv föredrar jag att dricka på måndagar eftersom det då inte är så mycket annat folk ute. Då kan man ägna sig åt osvenska saker som att samtala med sällskapet man är ute med, istället för att skrika enstaviga ord och hälla i sig sprit.

  Säg till nån måndag så hakar jag på. ;)

 3. puterman

  Är man skeptisk mot att dricka på en måndag så är man antagligen redan alltför alkholiserad för att bry sig. Naseer, ta hand om Oberon åt mig. :)

 4. manga

  Att ta en kall öl med vänner efter en hård arbetsdag är helt ok. Det som man börjar öppna ögonbrynet för är om det sker varje dag och att om personen i fråga inte får i sig ölen så mår denne dåligt, blir aggresiv etc etc.

  Annars är det helt ok vilken dag som helst i veckan, bara man klarar av det själv.

 5. Masaar

  Afterwork, finns det något bättre importerat ord? Att kunna "svensken" kan ursäkta sig själv och ta en öl på en vardag.. det som INTE görs.. det är ju trots allt en vardag, varken lill-lördag eller helg.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: