Gå till innehåll

Nationaldagen, med lust och färgning stor

Någonting man upptäcker ganska fort när man råkar hamna i Sverige är svenskarnas komplicerade ställning gentemot nationaldagen. På ett sätt kan jag förstå detta, traditionen är yngre än vad jag är och dagen var inte ens en helgdag förrän 2005.

Samtidigt är det så väldigt synd att se nationaldagen kidnappas av extremhögern. På nationaldagen vill man se blågula flaggor, glada människor, feststämning och överdriven nationskänsla. Det hör liksom till. Men vill dock absolut inte se hakkors, skinheads, och röd/vit/svarta flaggor.

För att råda bot på problemet har sajten nationaldagenifärg.se lanserats, en hemsida som riktar sig främst till Stockholmarna och som uppmanar oss alla att fira lite extra genom att att hänga ut lakan i alla möjliga färger från våra balkonger den första veckan i juni. Det tycker jag är en alldeles utmärkt idé. Faktum är att den borde sträcka sig bortom Stockholms gränser.

Den 6:e juni är Sveriges nationaldag. Inte nazisternas.

6 reaktioner på ”Nationaldagen, med lust och färgning stor

  1. Johan Eklund

    Vissa historiker menar ju på att vi svenskar i gemen saknar behovet av att fira nationaldagen eftersom vi varit ett sammanhållet rike i över 500 år, och en nation i närmare tusen år. Vi har så att säga ett kutlurarv där vi är trygga i vår identitet som svenskar, till skillnad från yngre nationer och stater som Norge, Finland och USA. Därav den apatiska uppslutningen till nationaldagen och skälet att den bara firas av rojalister och extremhöger.

    Själv är jag av åsikten att nationalism är ett av de farligaste mentala gift som skapats, efter religion då. Så min patriotism sträcker sig inte längre än till att fira midsommar i bästa fall.

  2. Susanna

    Jag tycker tanken är fin,men förstår inte syftet med att hänga ut färgade lakan. Tycker målet snarare vore att stjäla tillbaka dom svenska färgerna från nazisterna. Att fira nationaldagen med färger som inte är svenska borde inte stärka eller förena utan kommer bara leda till ytterliggare splittring och en vinst då nazismen tar ny mark genom att en gång för alla vara det enda som förknippas med dom blå gula färgerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.