Gå till innehåll

CSN stöder kortbetalningar

För två år sen passade jag på att skriva ett inlägg om CSN, utlandsbosatta lånetagare och skulder. Det inlägget har råkat bli något av en samlingspunkt för diskussioner om betalningsförmåga, betalningsmetoder, smitningar och myndigheter. Jag har följt diskussionen med intresse.

Nu ser jag i kommentarerna att CSN numera stöder kortbetalning, en metod som främst passar skuldtyngda personer i utlandet. CSN-anställd skriver:

"Grattis alla utlandsbosatta låntagare! Nu går det att betala till CSN med kreditkort. Förutsättningen är dock att man antingen har Visa eller Mastercard, är registrerad som utlandsbosatt och att man har belopp att betala till CSN (och att de inte är belagda med betalningskrav eller har skickats till Intrum Justitia International för inkassoåtgärder). Om man uppfyller de här kraven kan man logga in på 'Mina Sidor' med sitt svenska personnummer och den personliga 4-siffriga koden som anges på årsbeskedet som skickades i januari. Då kan man klicka på 'Vad ska jag betala' och följa instruktionerna. Det såg ut att vara busenkelt att göra betalningen när vi fick se bilder från en testomgång."

Detta tordes vara en efterlängtad nyhet. CSN.se har även ett pressmeddelande för den som vill.

4 reaktioner på ”CSN stöder kortbetalningar

 1. Fredrik Näs

  Hehe, lustigt att man stöter på denna information här, och inte på csn eller i någon for mav utskick, med tanke på att jag faktiskt är lånetagare och utlandsboende (utflyttad) :)

  Tack dock för ett mycket bra inlägg med finfin information

 2. Therese

  Jag blev jätteglad när jag såg att kortbetalning ny införs. Tills jag insåg att om man halkat efter med betalningarna så är det bara att fortsätta med att spendera timmar på banken etc. för att betala, eftersom korttjänsten då är låst.

  Synd. Enligt vad jag har förstått så är idén att man inte ska skuldsätta sig när man betalar av en skuld (i.e. inte använda en kredit för att betala av ett annat lån), men det gäller ju mest i teorin. I praktiken så borde man ju kunna använda betalkort som är kopplat till ett bankkonto. Och sedan så är det väl upp till en själv om man väljer att betala genom sitt kreditkort? De som sköter sin kredit använder ju oftast korten som en "sluss" och betalar av hela summan varje månad.

 3. Anders Lundqvist, CSN

  Hej Therese!

  Jag skulle vilja göra ett förtydligande angående kortbetalning och i vilka situationer tjänsten är låst för någon som ligger efter med sina betalningar.

  Tjänsten är inte spärrad om CSN skickat en skuld till Intrum Justitia för indrivning. Här är tyvärr min kollega "CSN-anställd" felinformerad.

  Om man som låntagare har ett betalningskrav, som är steget innan Intrum Justitia tar vid, är tjänsten låst till dess att man har betalat kravet på något annat sätt. Spärren gäller per lån, så har man flera lån men bara betalningskrav på ett lån så går det ändå bra att betala de andra lånen med kort. Innan man får ett betalningskrav har det dessutom skickats ut två påminnelser på det beloppet (bara en påminnelse om det är ett återkrav) och dessa kan man betala med kort.

  Alltså: så fort betalningskravet är betalat är det fritt fram att använda tjänsten!

  Anledningen till den här spärren är precis som du skriver att det som kortföretagen betraktar som en "dålig skuld" inte ska föras över på någon annan part än CSN. Tyvärr är det inte möjligt att skilja på betal- och kreditkort och därför kan CSN inte låta de låntagare som faktiskt har pengar på sitt konto betala ändå.

  Mvh
  Anders

 4. CSN-anställd

  @Anders: Jag menade egentligen inte att kortbetalningstjänsten är spärrad om ett belopp hade skickats till Intrum Justitia International för inkassoåtgärder, jag menade bara att just det beloppet inte gick att betala till CSN. Man får vackert betala det beloppet till Intrum Justitia.

  Men det stämmer det du skriver om CSNs betalningskrav, då är de andra beloppen i betalningsplanen för samma lån spärrade också. Man kan inte välja att betala exempelvis juni månads belopp om det är så att ett tidigare förfallet belopp är belagt med ett betalningskrav. Om det händer, så bör man kontakta CSN för att se om det inte är möjligt att ändra förfallodag på betalningskravet, för det innebär att kravet försvinner. Har man godtagbara skäl, så ska det inte vara omöjligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.