Gå till innehåll

Problemet med arbetslinjen

Jag läste den här DN-artikeln för några dagar sen och har haft svårt att släppa den sedan dess. Förutom den grymt äckliga inställningen till pengar, tjejer och folk i allmänhet så finns det ett meningsutbyte som stör min politiskt känsliga kompassnål. Reportern undrar om lågkonjunkturen påverkat stekarens livsstil och svaret blir det smått klassiska:

"För att drabbas av lågkonjunkturen måste man ha ett jobb, och det har inte jag."

Det här i ett Sverige där den så kallade arbetslinjen har skapat stora klyftor, drivit folk till socialen, tvingat sjuka att arbeta och lett till en utslagning av folk som faktiskt behöver hjälp i en helt motbjudande skala.

Förvisso kan man argumentera att det i det här fallet handlar om personer som lever på mammas eller pappas kreditkort. Saken är dock den att de här personerna är precis lika, och jag avskyr uttrycket, "kostsamma" som försörjningsstödstagare. De konsumerar inte med egna pengar och de utnyttjar samhällets tjänster utan att kompensera för detta genom skatter då de saknar en egen inkomst. Skillnaden är dock att de under somrarna gärna lägger ner 20000 kronor per kväll på att spruta champagne på varandra, medan andra arbetslösa försöker pussla ihop en vardag där chips och cola på en fredag är en jobbig utgift.

Och jag behöver knappast påpeka vilka som jagas av arbetsförmedling och försäkringskassa och vilka som klarar sig.

Ett politiskt parti som vinner ett val på att få folk att arbeta ska självfallet driva den här linjen oavsett den folkgrupp som råkar stå i vägen. Men vem försöker jag lura? Det är ju ändå en högerregering vi har med att göra. Och där är det skillnad på arbetslösa och arbetslösa.

3 reaktioner på ”Problemet med arbetslinjen

 1. Alcapwn

  Hej!
  Jag brukar läsa lite i din blogg även om jag inte kommenterar en massa men nu så känner jag mig tvungen att göra det efter att ha läst din text. Jag önskar av hela mitt hjärta att jag kunde säga att du hade fel, att det du skriver är osanning och lögn och att jag skulle kunna beskriva en bild av Sverige som var human, där alla människor var lika värda och det inte fanns en elit som levde på resten av befolkningen. Men nu är det inte så och dom ända som opponerar sig mot det här samhället är minst lika korrumperade.

  Nu hoppas jag verkligen att du verkligen står till vänster din arab! :)

  Glömde lägga till att jag tycker att du skriver fantastiskt bra!

 2. Jacob

  Lite provocerande artikel förvisso. Men dock - det känns en aning ohederligt av dig att rycka det citatet ur sitt sammanhang. Personen ifråga har ju slutat på sitt jobb för att vidareutbilda sig. Det känns som att det citatet faktiskt skulle passa in på i princip alla som studerar vid högskola.

 3. Naseer

  Förvisso Jacob, just den här personen har jag möjligtvis varit för hård emot (det anser dock inte jag givetvis), men du gör lite av samma misstag som den du bannar mig för: i texten går jag hårt åt stekare i allmänhet - det är det centrala.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.