Gå till innehåll

Om 20 dagar 20 år

Jag passar på att skriva det här inlägget idag. För om 20 dagar är jag inte i landet, utan i Irak. Vilket är lite roligt, för just den dagen kommer jag att fylla 20 år i Sverige. Jag skriver även det här inlägget just idag eftersom jag nyss läst Kinga Sandéns Newsmill-artikel "Det är vi som är verklighetens folk" och igenkänningsfaktorn är hög.

Jag förstår faktiskt att man undrar var jag kommer ifrån första gången man träffar mig. Jag ser det till och med som upplyftande att jag umgås med en krets människor som inte sopar funderingar under mattan utan är raka mot mig. Det är snarare så att jag brukar bli förvirrad om jag råkar misstolka frågan, ska jag svara Irak? Skåne? Rågsved?

Vad som tyvärr irriterar mig är dock en potentiell följddiskussion, som tack och lov börjar bli sällsam.

- Hur länge har du varit i Sverige?
- 20 år.
- Jaså? Du pratar väldigt bra svenska!

Tack som fan att jag gör det. Jag har bott två tredjedelar av mitt liv i Sverige. Jag förväntar mig snarare ett förvånat "du pratar väldigt bra arabiska", för i ärlighetens namn har jag tappat så mycket av mitt hemspråk att det börjar bli pinsamt.

Själv har jag börjat använda frågan om mitt ursprung som en ice-breaker, men för att återkoppla till Kinga Sandéns artikel, det är inte alltid jag tycker att den är lämplig. Och det här gäller mig som faktiskt är född i Bagdad. Svårare är det med min systers situation till exempel. Hon är född på BB i Kristianstad, får hon frågan om var hon kommer ifrån är det naturliga svaret "busshållplatsen" snarare än något annat.

Jag hoppas och tror i och för sig att den här markeringen baserad på en fördom är övergående. 70-talister och nedåt är relativt vana med det Sverige vi har idag. Namn och hårfärg säger ju väldigt lite om vem man är, och att än idag basera en livshistoria efter endast en blick känns rätt ofräscht. För sanningen är ju den att Verklighetens Folk är mer verkliga än vad både Åkesson och Hägglund önskar och tror.

Och verklighetens folk är ju, faktiskt, du - jag - vi och alla andra.

7 reaktioner på ”Om 20 dagar 20 år

 1. Tagrid

  Ja, det är svårt för mig ibland. Svarar jag att jag kommer från Irak är det egentligen fel för jag har aldrig varit där. Men svarar jag Sverige så är det också delvis fel. Jag är visserligen född här och har bott här hela mitt liv, men jag känner mig inte helt svensk. Svaret blir för det mesta: "Jag kommer från Irak men jag är född i Sverige och jag har aldrig varit i Irak" Hur konstigt låter inte det...

 2. Kinga Sandén

  @Naseer Känner igen det där med språket! Min polska suger. Min svenska gör det inte. Jag tycker inte heller folk ska vara rädda för att fråga om ursprung, men jag vill slippa bli reducerad till det.
  @Tagrid Jag tror det där är svårt just därför att den svenska normen är så trång. Ska man räknas som svensk så heter man inte som du, ser inte ut som du och lever kanske inte som du heller. Om svenskhetsnormen var i fas med hur Sverige faktiskt ser ut tror jag inte det skulle kännas konstigt för dig att säga att du är från Sverige.
  Jag menar inte heller att alla andra identiteter ska suddas ut. Tvärtom tycker jag man kan ha hur många som helst.

 3. Olof

  Kul att du nämner den där språkgrejen. Jag bor i Kina sedan några år (dock inte 20 år än) och det där har jag nog fått höra tusen gånger. Här händer det också att folk kommenterar att man vet väldigt mycket om landet om man diskuterar det allra mest elementära...

  Olika länder har olika vana med mångfald. Kina har nog mindre vana vid det än Sverige, men många svenskar tror nog det är bättre och mer fördomsfritt än det är i sitt eget land. Linus kommentar på sin blogg om det hela säger väl en hel del - jag känner till de där namnen ganska bra. :)

 4. Olof

  Kingas artikel och frågan om uppväxten får mig att tänka på det kinesiska exemplet med Lou Jing som ställde upp i ett Idol-liknande program "Orientens Änglar". Den manlige programledaren beskrev henne som "kvällens chokladfärgade skönhet", och hon fick stå ut med väldigt mycket skit:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Lou_Jing

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: