Gå till innehåll

The Road / Vägen

Världen har rämnat. Bränder bryter ut här och var, döda träd faller handlöst, det finns inget växtliv och allt djurliv är utrotat. De fåtal människor som fortfarande lever mördar och rånar andra för minsta brödbit, för att inte tala om kannibalerna som ser till att äta upp dig efter att de rånat dig på allt du äger. I denna värld vandrar en far och en son med två kulor i en rostig pistol som enda skydd.

Vi förstår inte hur det har blivit så här, bara att det är så. The Road baseras på Cormac McCarthys roman med samma namn, boken har jag inte läst, och det är kanske ett av de ting som får mig att uppskatta filmen väldigt mycket. Det vackra med filmatiseringen är den totala hopplösheten, livet är lika grått och farligt som miljön karaktärerna vistas i. Det finns inget utrymme för empati, skuld, kärlek eller något av det som gör oss till människor. I denna sönderslagna värld får vi följa en far och en son, fantastiskt spelade av Viggo Mortensen och Kodi Smit-McPhe, två desperata människor som gör allt för att överleva, med fadern som pådrivande faktor.

Det jag gillar med Mortensens karaktär är faktiskt att han är minst lika hänsynslös som de fåtal andra människor man träffar genom handlingens gång. Det här är en man som vet vad som krävs för att överleva apokalypsen. I rollen som far har dock den här människan försökt förse sin son med en känsla för rättvisa och empati, här uppstår en kulturkrock som är den drivande aspekten filmen igenom.

För att inte avslöja för mycket så ser vi en ankommande katastrof som kommer att lämna sonen ensam i denna döende värld redan från de första scenerna, frågan Mortensens karaktär måste ställa sig är vilket arv han vill lämna till sin son, mänsklighet eller överlevnad?

Två punkter drar ner helhetsintrycket. Första är en usel produktplacering som förstör hela syftet med filmen, andra är ett tillrättalagt slut som även det går emot filmens meddelande om hopplöshet och överlevnadsvilja. Annars är The Road ett av årets mest sevärda filmer, redan i januari.

9 reaktioner på ”The Road / Vägen

 1. Carl

  Produktplacering? Det var inget jag tänkte på, så det borde inte dra ner betyget. Jag vet inte om slutet var så "tillrättalagt" som påstås, det var inget traditionellt Hollywoodslut i alla fall. Jag grät som ett barn under stora delar av filmen, och senare på kvällen när jag skulle lägga mig kom tårarna igen. Jag kan nog säga att jag aldrig gråtit så mycket till en film. Man kanske själv måste vara far till ett barn för att få så starka känslor? Jag ger högsta betyg.

 2. Naseer

  Jag tänkte på läskscenen.

  Annars håller jag med att scenen är rörande, men i den hopplösa världen hade jag väntat mig ett hopplöst slut.

 3. Nils

  Ingen produktplacering alls. Coca-cola-scenen är tagen rakt ur boken, samma sak med maten de hittar i det underjordiska rummet. Överhuvudtaget är filmen extremt trogen boken.

 4. Naseer

  Jag har inte läst boken som sagt, så tack för den återkopplingen. Trodde faktiskt att det var ett billigt sätt att finansiera filmen.

 5. Angelica

  Jag reagerade inte heller så värst på produktplaceringen, men då har jag också läst boken. Som Nils säger, hela filmen är väldigt trogen boken. Tyckte att vissa scener kändes lite korta, och inte alls lika starka som jag minns dem i boken samtidigt som en del saker nästan var bättre.

  Men ja, det är ingen feeelgoodfilm. Men se den ändå. Jag tycker den är fantastisk!

  Sen att min vän Anna utbrast "Pyssel!" när häftapparaten kom fram lockade lite skratt bland allt depp. :D

 6. Naseer

  Nu blir jag faktiskt lite besviken på McCarthy, varför valde han att avsluta sin historia just så där?

  Ok, jag fick en klump i halsen, men hade det inte varit ett starkare avslut om allting fortsatt vara precis så hopplöst som det verkar vara?

 7. Henrik

  Tänkte bara flika in att filmen och bokens slut inte överrensstämmer. I boken träffar han bara en man som påstår sig ha två barn med sig, men man får aldrig reda på om det stämmer eller inte. Det ger ett mycket mer öppet slut, där i alla fall jag tänkte mig att pojken blev lurad.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: