Gå till innehåll

Collateral Murder

Jag hittar inte riktigt några ord för det här klippet på amerikaner som mördar civila irakier, samt sårar två barn. Jag tror att det är den där känslokalla tonen och nöjet i att skjuta ihjäl människor som amerikanerna bidrar med som får mig att stå helt mållös. Tendenserna har jag förvisso fått se i diverse dokumentärer om amerikanska styrkor under träning. Det är pappdockor, semper fi, shoot first ask later, jihadists, "they hate us for our freedom" och annat hjärnvaskeri som nu leder till ett kallblodigt mord, filmat och kommenterat med stolthet.

Det är inga människor som mördas i den här filmen, det är "iraqis", och dessa räknas ju som sagt inte.

Det gör ont i magen och i själen att plåga sig genom sjutton minuter ren och skär fasa. Jag tror inte att jag ännu förstår vad jag ser, men rekommenderar dig att titta och bilda en egen uppfattning. Det är inget blodigt klipp, ingen jäkla tortyrfilm, bara fakta där på marken i en krigszon. En film som visar statligt sanktionerade mord på civila.

Efteråt kan du besöka collateralmurder.com, en sida skapad av Wikileaks som beskriver vad vi egentligen ser. Kanske har du hopp om mänskligheten kvar efteråt, jag tror att jag har förlorat den för stunden.

4 reaktioner på ”Collateral Murder

  1. Nassegris

    Kommer de undan med detta är det skamligt, men sorgligt nog finns det stor chans att de gör det. Besökte CNN i morse och där verkar berättelsen vinklas så att det skylls på fotografer och journalister som tar risker när de rapporterar i krigszoner… istället för att se ärligt på hur soldaterna i klippet behandlar de män som de skjuter ner som om de spelar ett videospel och hur sedan USA illvilligt gömt undan sanningen om vad de gjort. Väldigt upprörande. Fanns det någon rättvisa skulle de ställas inför domstol för mord. Krigsbrott. Hade det varit amerikanska journalister, amerikanska barn och amerikanska oskyldiga hade nog situationen varit helt annorlunda – och det är där det blir riktigt skrämmande.

  2. Rikard

    Det riktigt tragiska är ju att det här händer hela tiden, varenda dag, och allt vi sett är 17 sketna minuter och det är nog att göra en arg, less och förtvivlad. Hela krigsmaskinen som bygger upp människor att se mål, inte människor, är sjukdomen och det här är ett pyttelitet utslag i nacken.

    Man ser det här i England på reklamer för armén så visar de killar i min ålder som sitter och - på fullaste allvar - styr en riktig raket med en Xbox 360 kontroll. Budskapet är löjligt men effektivt: bli soldat och det är i princip ett enda långt tv-spel. Få in att mord i krig inte är mord utan en mer realistisk capture the flag-omgång och så kan du förvandla vanliga människor till monster som i den här videon. Det är nästan lika omänskligt som vad de gör med de civila Irakierna.

    Fantastiskt att det här klippet får lite spridning. Kriget har hållt på så länge nu att vi nästan börjat ta det för givet. I mångas huvud är det bara Modern Warfare On Ice nu, så att dethär kommer ut och blir så omtalat kanske gör folk arga igen (inte för att vår ilska gjort något förut, men ändå).

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: