Gå till innehåll

Inception

Christopher Nolan har egentligen förtrollat mig en enda gång. Memento var en upplevelse av rang, den sorten sällsynta film som bara blir bättre ju fler gånger man ser den. Sedan dess har jag uppskattat Nolan, men inte ansett att han kommit upp till samma nivå. Med Inception kommer han bra nära, men fortfarande anas en underskattning av tittarnas intelligens, någonting som i princip inte existerade när Nolan regisserade Memento.

Någon recension tänker jag inte skriva. Inception är den typ av film som borde upplevas utan någon förhandssnack, några idéer, några spoilers eller förväntningar. Här tycker jag att marknadsföringen varit lyckad. Man är inte säker på vad det är för film man kommer att se när man sitter där i biostolen, och själv blev jag överraskad, Inception var inte den typ av film jag hade ritat upp i mitt huvud, och som sådan en väldigt trevlig upplevelse.

Det har inte undgått någon att Inception har höjts till skyarna, och visst finns det substans bakom hyllningarna, det kan visa sig att det här är en av årets bästa filmer och utan tvekan är filmen sommarens måste-se. Samtidigt är det inte bra att lägga alldeles för höga förväntningar på den kommande bioupplevelsen, Nolans regi har sina brister, även om dessa överskuggas av helheten.

Jämfört med de typiska kioskvältare som brukar visas under somrarna är Inception miltalet bättre. Det är en film du absolut måste se, oavsett vilken genre du anser dig favorisera. Unika historier förtjänar att berättas för så många som möjligt. Och Inception är onekligen en unik film. Efter två och en halv timme kommer du ut med ett leende på läpparna - det är definitivt värt en hundring.

7 reaktioner på ”Inception

 1. Daniel

  Är nyfiken på att höra mer kring bristerna du nämner. I mitt tycke känns Inception felfri och Nolans track record hittills är det inte många som når upp till.

 2. Naseer

  Karaktärerna tenderar att vara övertydliga när de ska förklara hur drömvärlden funkar tycker jag. Dessutom hade jag svårt för upplägget av "kickarna" - kändes inte helt klockrent med timingen - speciellt gällande från fjärde nivån.

 3. Kristoffer

  SPOILER!
  En fråga som jag direkt kom att tänka på i den andra drömnivån. det finns ju ingen gravitation vilket är rätt uppenbart eftersom både människorna och även möbler svävar fritt. hur får han hissen att "störta" ner mot bottenvåningen bara för att han spränger kablarna? den borde väl sväva den oxå?

 4. L

  SPOILER
  först spränger han kablarna, sedan riggar han bomber för att sätta fart på hissen. Kicken då bilen träffar vattnet spelar ju också in och påverkar graviationen i hotellet så att hissen får fart av den anledningen också!

 5. Naseer

  SPOILER!
  Kickar fick man ju av fallkänsla, vatten och (tydligen) en chock med defibrillatorn. Så, vad gäller egentligen?

  Och på tal om fallkänsla, inga turbulensproblem på planet i tio timmar?

 6. Nick

  "en av årets bästa filmer" är en stor underdrift tycker jag. Årets solklart bästa film och antagligen en av de tio bästa filmer som NÅGONSIN har gjorts, enligt min uppfattning.

 7. ronja

  inception är såååå bra! Jag jobbar på en biograf och den här är den mest besökta filmen i år :) (efter Avatar)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: